Cris Smile Studio - Clinica Stomatologica, Bucuresti
Endodontie

Ai avut vreodata o durere care parea ca-ti pulseaza în cap? Ai simtit ca te doare enorm de tare atunci când beai ceva rece sau o bautura calda? Totul are o singura cauza: un nerv “suparat” si se rezolva usor cu o vizita la medicul endodont. Este simplu sa suni si sa te programezi la o clinica renumita pentru o consultatie care te poate scapa de durerea infinita.Daca vrei o dantura sanatoasa si frumoasa, nu amâna vizita la medicul endodont deoarece orice carie începe cu o durere. Cum simti durerea, ar fi bine sa mergi la endodont pentru a salva dintele înainte ca acea carie sa “înghita” tot ce era sanatos în el. Programeaza-te acum la medicul endodont!
Ce este endodontia?
Daca te-ai întrebat vreodata “ce inseamna endodontie” raspunsul este cât se poate de simplu: endodontia este acea ramura a stomatologiei care îti poate deveni cel mai bun prieten de cursa lunga.
Datorita muncii endodontului în cavitatea ta bucala, vei putea sa te bucuri de dintii naturali cât mai mult timp. Medicul endodont este cel care îti trateaza canalul radicular si astfel salvezi dintele în loc sa îl extragi.
Care este scopul tratamentului endodontic (de canal)Scopul tratamentului de canal sau endodontic reprezinta salvarea dintelui natural. Dupa tratament, dintelui i se va pune un pansament numit “plomba” sau un pivot dentar pentru a-i prelungi viata.Care sunt tehnologiile utilizate in tratamentul endodontic la microscop?
Acest domeniu al stomatologiei are nevoie de tehnologii speciale pentru cele mai bune rezultate. Acestea sunt: microscopul endodontic, micromotorul endodontic, aparat de radiologie dentara.
Endodontie clasicaÎn trecut tratamentul de canal era asociat cu o manopera dureroasa care necesita un timp lung de lucru. Din fericire lucrurile s-au schimbat datorita tehnologiei care a evoluat foarte mult în favoarea pacientilor. Medicul endodont este cel care se ocupa doar de tratarea canalelor dentare, iar tehnica sa a evoluat spre o manopera rapida si nedureroasa. Endodontie la microscop Endodontie cu micromotorul endodontic Endodontie cu aparat de radiologie dentaraReaducem stomatologia la nivel de stiinta, arta, empatie!
Programeaza-te online sau contacteaza-ne telefonic.
Vreau programareCare sunt diferentele dintre endodontia clasica si cea la microscop?
O endodontie microscopica prezinta urmatoarele avantaje:
- Procedura mai sigura
- Diagnostic corect
- Eficient
- Durabilitate
- Mai mare control asupra manevrelor
- Tehnologie moderna care ofera medicului iluminare puternica
De ce sa alegi tratamentului endodontic la microscop - Avantaje
- Procedura nedureroasa
- Procedura simplu de realizat
- Tratament de canal eficient
- Aspect placut al dintelui natural
- Protejarea dintilor învecinati de bacterii
- Durabil

”Trebuie sa scoatem nervul!”, este mesajul care sperie multi pacienti pe scaunul stomatologului. Pentru ca nervul este cel care transmite senzatia de durere, atunci când apar problemele dentare multi oameni sunt îngroziti de faptul ca ar urma sa fie supusi la interventii complicate în cabinetul stomatologic.
În realitate, interventia nu este deloc complicata, iar mersul la dentist este singura metoda prin care putem stopa durerile dentare. Si tot doar la dentist putem scoate nervul care ne face probleme si putem trata corect dintele afectat.
Daca o carie care ajunge pâna la nivelul nervului devine extrem de dureroasa, trebuie stiut din start ca procedura de scoatere a nervului nu este dureroasa! Pentru ca medicina a evoluat foarte mult, un nerv scos si o masea plombata, în cazurile normale, pot fi rezolvate chiar dupa o singura sedinta.
În camera pulpara a unui dinte regasim nervul dentar, componenta care se ocupa cu mentinerea unui dinte viu. Nervul are un rol esential în sanatatea danturii, iar extractia sa se face doar în cazul în care nu exista o alta varianta, iar dintele este compromis total.
Nervul, asa cum este cunoscut în termeni populari, este un tesut moale format din artera, vase de sânge si filete nervoase. Artera se ocupa cu aducerea catre dinte de sânge si substante vitaminizante, în timp ce vena transporta sângele înapoi catre inima si tesutul conjunctiv apropiat. Filetele nervoase se ocupa cu toate semnalele pe care un dinte le trimite catre sistemul nervos central.
Cand este nevoie de scoaterea (extirparea) nervului dentar?
Scoaterea nervului dentar se produce doar în situatii extreme, adica în momentul în care pagubele facute de o carie sunt iremediabile pentru acel dinte. În orice alta circumstanta, medicul stomatolog va încercarea salvarea nervului si mentinerea dintelui viu.
În momentul în care se va apela la scoaterea nervului, în tratamentul endodontic se va apela la obturatia de canal, procedeu prin care canalele din camera pulpara vor fi umplute cu cu materiale speciale, iar dintele va fi reconstruit partial sau în totalitate, în functie de nivelul în care a fost afectat de carie.
Când este indicata scoaterea nervului dentar?
Medicul specialist va fi cel care va lua decizia de a scoate un nerv dentar, dar exista câteva semnale clare prin care îti poti da seama ca urmeaza sa fii supus la extragerea nervului dentar:
- Început de pulsatie la nivelul unui dinte (semn de infectie);
- Durere în timpul masticatiei;
- Sensibilitate sporita la rece sau fierbinte;
- Carie extinsa care a ajuns sa manânce dintele pâna la camera pulpara;
- Accidente dentare care necesita reconstructia danturii.
Ce este si cum se realizeaza tratamentul de scoatere a nervului la masea sau dinte?
În primul rand, e important de stiut si reamintit faptul ca tratamentul pentru scoaterea unui nerv de masea sau dinte nu este dureros. Nervul doare, interventia de extractie nu doare! Acum ca am stabilit acest lucru, putem spune ca realizarea tratamentului se va face cu aparatura de specialitate, astfel încât pacientul sa nu resimta disconfort, iar procedura de extractie sa fie cât mai rapida si efectuata în totalitate, fara risc de a ramâne tesuturi nesanatoase pe canal, înainte de umplerea acestuia.

Obturatia de canal reprezinta o procedura prin care medicul stomatolog va curata camera unui dinte afectat de carie. Fiecare dinte dispune, în centrul sau, de o camera denumita endodontiu, acolo unde se afla pulpa dentara sau, în limbaj popular, nervul dintelui.Pulpa dentara are un rol esential în dezvoltarea dintelui, în anii de crestere, si, mai apoi, în mentinerea sanatatii acelui dinte. În momentul în care pulpa dentara este afectata de diferite tipuri de bacterii, aceasta moare si, în timp, va începe deteriorarea dintelui.
În momentul în care nervul unui dinte nu mai reactioneaza, medicul stomatolog va apela la obturatia de canal pentru a salva dintele cu probleme. Practic, mai clar, obturatia de canal este etapa prin care un pacient îsi poate salva dintele. În cazul în care obturatia de canal se întârzie, iar caria va mânca din ce în ce mai mult din dinte, atunci aceasta procedura nu se va mai putea realiza, iar medicul stomatolog va recomanda extractia dintelui.
Cum tehnica dentara a evoluat atât de mult în ultimii ani, obturatia de canal a devenit o procedura total nedureroasa, iar potrivit ultimelor studii medicale rata de succes a unei astfel de proceduri ajunge pâna la 98%, în cazul în care prezenta în cabinetul stomatologic se face în timp util.
Ce este obturatia de canal?
Imediat sub smaltul dintelui se regaseste pulpa dentara, un tesut moale pe care multi îl cunoastem sub denumirea de ”nerv”. Pe lânga nervul în sine, pulpa dentara contine multe fase de sânge, dar si tesut conjunctiv, cu rol esential în dezvoltarea unui dintre. Este bine de stiu ca în momentul în care un dinte îsi atinge maturitatea deplina, acesta va putea supravietui si fara propria pulpa dentara. Acesta este si motivul pentru care obturatia de canal poate fi realizata cu succes, iar dintele poate fi pastrat în starea sa naturala.
Ce presupune obturatia de canal?În timp, profitând de predispozitia la carii sau de igiena dentara precara, bacteriile reusesc sa patrunda pâna în pulpa dentara si ajung sa omoare nervul. De aici apare nevoia unui tratament endodontic, care se traduce prin curatarea canalelor din interiorul dintelui. Prin curatare întelegem eliminarea nervului si a tesutului conjunctiv.Cand stiu ca am nevoie de obturatie de canal?
În cazul în care problemele dentare nu sunt depistate în timpul vizitelor periodice la stomatolog, atunci, în mod natural, organismul te va anunta ca ai o problema. Printre simptomele principale ale unui nerv afectat, descoperim:
- Durere în momentul masticatiei (întepaturi sau chiar durere profunda);
- Sensibilitate puternica la rece si cald;
- Gingii inflamate;
- Senzatia de pulsare a nervului / dintelui afectat;
- Abces.
Care sunt etapele obturatiei de canal?
Odata cu aparitia simptomelor devine clar ca mersul la medicul stomatolog este obligatoriu. Imediat dupa controlul initial, pentru a începe tratamentul propriu-zis va fi nevoie de realizarea unei radiografii fie pentru întreaga dantura, fie doar pentru zona afectata.
Radiografia va confirma prezenta infectiei si îi va arata medicului clar care este dintele afectat si cât de adânca este infectia. Din moment ce aceste lucruri sunt stabilite, se va trece la tratamentul în sine, iar obturatia de canal are urmatoarele etape:
- Anestezie locala – pentru a elimina orice tip de durere sau disconfort al pacientului;
- Realizarea accesului în camera dentara, cu ajutorul frezei;
- Curatarea cariei si a canalelor (eliminarea nervului);
- Inserarea în canale a unui medicament care sa dezinfecteze si sa împiedice aparitia unei infectii (la recomandarea medicului, se poate tine acest medicament între 1 si 2 saptamâni);
- Obturatia radiculara – penultima etapa. Cimentarea camerei pulpare;
- Închiderea obturatiei de canal reprezinta finalul procedurii, iar acest lucru poate veni la pachet cu nevoia de refacere a unei portiuni din dintele afectat. Se poate aplica fie o coroana, fie un implant.

Anestezia este tipul de procedura medicala pe care toti ne-o dorim, dar de care toti ne temem. Ne-o dorim pentru ca anestezia o asociem cu lipsa durerii, dar ne temem pentru ca anestezia se face, de multe ori, printr-o injectie, iar asocierea cu acele mari provoaca palpitatii pentru multi dintre noi.Ce trebuie sa stim clar este un lucru: prin procedura de anesteziere, medicul anestezist va întrerupe pentru o anumita perioada sensibilitatea nervoasa dintr-o parte a corpului. Se apeleaza la aceasta interventie pentru ca pacientul sa nu resimta durere sau disconfort pe perioada procedurilor medicale la care va fi supus.
Asa cum se întâmpla în orice ramura a medicinei, anestezia din zona dentara se poate face prin mai multe optiuni, în functie de pacient si de dorinta medicului.
Ce este anestezicul si cat dureaza o anestezie dentara?
Anestezia se realizeaza cu anumite substante speciale care întrerup pentru o perioada bine stabilita de timp transmiterea impulsurilor nervoase. Practic, zona anesteziata nu va transmite nicio informatie cu ajutorul stimurilor nervosi catre creier. Anestezia se realizeaza, de cele mai multe ori, prin injectare în nervii responsabili pentru zona în care urmeaza sa se produca interventia dentara.
Printre exemplele de substante anestezice folosite în prezent notam:
- Xilina;
- Prilocaina;
- Mepivacaina;
- Hostacina;
- Tetracaina,
- Articaina.
Durata anesteziei dentare este stabilita de medicul stomatolog, în functie de tipul de interventie la care va fi supus pacientul. Daca se doreste o durata mai mare, atunci se va stabili un anestezic puternic. În functie de caracteristicile pacientului se va stabili si dozajul. De regula, anesteziile variaza de la 1 ora, pâna la 2-3 ore în care partea unde s-a produs anestezia nu va fi simtita de pacient si nu va reactiona la stimuli nervosi.
Ce tipuri de anestezie se utilizeaza in stomatologie?Asa cum am mentionat anterior, tipul de anestezie utilizat în stomatologie difera de la pacient la pacient, în functie de anumite caracteristici sau recomandari de care medicul stomatolog este obligat sa tina cont.De regula, anesteziile variaza de la 1 ora, pâna la 2-3 ore în care partea unde s-a produs anestezia nu va fi simtita de pacient si nu va reactiona la stimuli nervosi.
De exemplu, anestezia difera în functie de vârsta pacientului, de greutatea acestuia, de starea generala de sanatate sau de anumite incompatibilitati între pacient si diferite tipuri de substante. Succesul unei anestezii depinde de modul în care medicul întelege situatia pacientului, de substanta în sine si de doza aplicata. Totodata, în momentul anesteziei, medicul stomatolog va tine cont si de cât de inflamata este zona care urmeaza sa fie tratata. O inflamatie puternica ar putea intra în contradictie cu substanta anestezica, iar anestezia nu s-ar efectua în totalitate.
La nivel de riscuri, este bine de stiut ca anestezia dentara prezinta un grad de risc doar pentru persoanele care au sistemul imunitar slabit si o stare generala proasta. De asemenea, grad de risc reprezinta si pacientii cu tulburari de coagulare sau care iau în acelasi timp diferite medicamente care pot intra în conflict cu substantele anestezice. De exemplu, tratarea anxietatii se face cu medicamente destul de puternice, iar medicul stomatolog va trebui sa fie instiintat de pacient înainte de a efectua anestezia dentara.
Anestezia dentara nu provoaca, de regula, niciun efect advers, ci doar un mic disconfort în zona unde s-a produs întepatura.