Cris Smile Studio - Clinica Stomatologica, Bucuresti
Stomatologie copii (Pedondotie)

Copiii nu sunt feriti, din pacate, de afectiunile dentare. Pâna la 5 ani, este necesar sa îi facem stomatologului o vizita la fiecare 3 – 4 luni. Dupa vârsta de 5 ani, controalele trebuie efectuate de doua ori pe an, la fiecare 6 luni.
Prima vizita la stomatolog a celui mic trebuie efectuata odata cu iesirea primului dinte de lapte, iar apoi vizitele trebuie efectuate constant. Chiar daca pedodontul nu are multe de tratat în acest punct, e vital sa îl ducem pe cel mic la medic cât mai timpuriu: astfel, se va obisnui cu mediul, cu doctorii, cu atmosfera si nu va dobândi frica de dentist în viitor.
De asemenea, dintii de lapte trebuie atent monitorizati – stiai ca starea dintilor de lapte este în directa legatura cu starea dintilor permanenti?
Ce face un pedodont sau un dentist de copii?
Medicii pedodonti sau stomatologii pediatri sunt medici specialisti care se ocupa de starea sanatatii orale a copiilor de la nastere si pâna în adolescenta. Au experienta si calificarile necesare pentru a avea grija de dintii, gingiile si gura unui copil în diferitele etape ale copilariei. Dintii de lapte încep sa apara în primele 6 luni de viata. La vârsta de 6 sau 7 ani, copilul pierde dantura de lapte care este înlocuita treptat de cea permanenta.
Fara îngrijire dentara adecvata, copiii se pot confrunta cu posibile carii si boli care pot provoca dureri si complicatii de care se vor lovi pe tot parcursul vietii. Cariile dentare de la începutul copilariei sunt de 5 ori mai frecvente la copii decât astmul si de 7 ori mai frecvente decât febra fânului (rinita alergica). Aproximativ 1 din 5 (20%) copii cu vârsta cuprinsa între 5 si 11 ani au cel putîn un dinte cariat netratat. Asadar, pedodontul sau dentistul de copii este un medic stomatolog pregatit profesional pentru a trata afectiunile copiilor si a-i ajuta sa aiba o igiena si sanatate orala cât mai buna.
Cand aducem copilul la stomatolog pentru prima data?Medicul stomatolog pedodont ar trebui sa primeasca un copil înca de la eruptia primilor sai dinti de lapte, undeva între 6 luni si 1 an.Va fi dureros pentru copil?Copiii nu sunt adulti in miniatura. Ei nu sunt întotdeauna capabili sa aiba rabdare si sa coopereze în timpul unui examen stomatologic. Medicii pedodonti stiu sa examineze si sa trateze copiii în moduri care sa îi faca sa se simta confortabil. În plus, folosesc echipamente special concepute în cabinete care sunt amenajate si decorate pentru cei mici. Un stomatolog pediatru ofera o gama larga de optiuni de tratament, dar si expertiza, si sfaturi pentru a avea grija de dintii, gingiile si gura copilului tau.Cele mai intalnite afectiuni stomatologice ale copiilor
Cariile dentareCariile apar atunci când o acumulare de placa dentara “manânca” smaltul dintilor si provoaca o gaura. Placa este o substanta lipicioasa care acopera dintii si se formeaza atunci când bacteriile din gura se combina cu alimente, acid si saliva.Un alt lucru care doare îl reprezinta ulceratiile ce vin la pachet cu aparatul metalic. Acestea pot afecta buzele, gingiile si interiorul obrajilor. Pot fi tratate cu medicatie în caz de severitate si se previn aplicând ceara dentara pe bracketii care ating zonele iritate.
Deoarece periajul regulat si folosirea atei dentare pot preveni acumularea de placa, carii se dezvolta adesea atunci când copiii nu îsi spala corect dintii.Un alt lucru care doare îl reprezinta ulceratiile ce vin la pachet cu aparatul metalic. Acestea pot afecta buzele, gingiile si interiorul obrajilor. Pot fi tratate cu medicatie în caz de severitate si se previn aplicând ceara dentara pe bracketii care ating zonele iritate.
Copiii ar trebui sa se spele pe dinti cel putin 2 minute de doua ori pe zi. Cu toate acestea, unii copii se periaza doar o data pe zi. Sau mai rau, uita sa se perieze complet.
O buna igiena dentara include controale dentare regulate. Asa cum adultii vad un stomatolog la fiecare 6 luni, ar trebui sa faci programari la stomatolog pentru copilul tau.
De asemenea, unii copii nu îsi folosesc ata dentara dintii sau folosesc ata dentara incorect. Cariile se pot dezvolta si atunci când placa si particulele de alimente nu sunt îndepartate dintre dinti. Folosirea atei dentare poate fi foarte dificila pentru copii, asa ca din nou parintii trebuie sa ajute cu acest pas important.
Copiii nu se pot peria bine singuri pâna la vârsta de 6 ani. Este important ca un adult sa perieze un copil sau sa îi supravegheze periajul, pâna când acesta este suficient de mare pentru a face o treaba temeinica.
Dintii strambi sau inghesuiti Eruptiile dentare - inlocuirea dintilor de lapte Gingivita la copii Aparatul dentar la copiiCe probleme specifice vârstei pot aparea?
În perioada 6-12 ani, se acorda o atentie sporita muscaturii, întrucât probleme precum ocluzia adânca acoperita pot persista si odata cu aparitia dentitiei permanente.
În perioada 8-9 ani pot aparea atât strungaretele, cât si înghesuirea tranzitorie a dintilor. Ambele probleme ar trebui sa se rezolve în mod natural, însa, în cazul în care situatia nu se schimba, este nevoie sa se intervina prin aplicarea unui aparat ortodontic.
DE CE SA ALEGI CRIS SMILE?
Profesionisti si empatici
Recomandam doar tratamente în care credem si pe care le-am realiza familiilor si celor dragi noua. Ascultam si întelegem, ne dam silinta sa îti oferim solutia potrivita tie. E suficient sa vii cu sufletul deschis
Servicii dentare complete
Medici specialisti si servicii complete. Am tratat, de-a lungul timpului, pacienti complet edentati, cu complicatii riscante, am refacut danturi în cazuri considerate pierdute. Totul sub un singur acoperis.
Echipamente de ultima generatie
Microscop, laser, aparatura pentru inhalosedare, Digital Smile Design, ozonoterapie - realizam interventii minim invazive, care presupun mai putine complicatii post interventie, recuperare rapida si durere diminuata.
Viziune centrata pe pacient
Tu contezi. Actionam, în toate deciziile pe care le luam, cu credinta ca te ajutam sa iei cea mai informata decizie asupra sanatatii tale orale. Pentru noi e important sa te ajutam sa îti recapeti zâmbetul, încrederea, sa ai o viata normala si o dantura impecabila.
Sfaturi pentru o igiena dentara corecta a celor mici
Cel mai bun mod de a preveni aparitia cariilor la copil este sa il deprinzi cu regulile unei bune igiene orale. Este important sa-ti monitorizezi îndeaproape copilul în timp ce îsi perie dintii si foloseste ata dentara. Asigura-te ca stie tehnica adecvata si ca se perieaza cel putin doua minute / sesiune.
Ar trebui sa se spele pe dinti de doua ori pe zi si sa foloseasca ata dentara cel putin o data pe zi. Ordinea mai eficienta este sa folositi ata înainte de periaj. De asemenea, asigura-te ca programezi vizita la stomatolog la fiecare 6 luni.
Daca copilului tau îi plac dulciurile, ofera-i alternative mai sanatoase pentru a-si satisface poftele si pentru a mentine sanatatea dentara.
Parintii copiilor mai mici: Nu uitati de îngrijirea bucala a sugarilor! Chiar daca bebelusul tau nu are dinti, gura lui are totusi germeni. Asadar, sterge gingiile cu o cârpa moale dupa fiecare hranire si spala-i usor pe dintii de doua ori pe zi cu o cantitate de pasta de dinti cu fluorura de marimea unui bob de mazare.
Alternativele la prajitura, înghetata, prajituri sau bomboane includ:
- fructe cu glicemie scazuta (mur, afine si zmeura)
- amestec de traseu, cu nuci
- iaurt
- banane congelate
- batoane de brânza
- sos de mere neindulcit
- fructe uscate fara zahar adaugat
- morcovi si dip
- batoane granola

Cand este necesar si cat costa?Copiii, fiind înca în proces de dezvoltate, atât fizic, cât si psihic, trebuie tratati cu o atentie sporita, iar unul dintre aspectele importante ale bunastarii acestora este ortodontia. Prin vizite periodice la medicul stomatolog, va asigurati ca micul pacient nu prezinta forme de malocluzii si ca preveniti sau eliminati durerea dentara. Din momentul în care observati anumite iregularitati dentare, permiteti specialistilor sa decida daca este cazul sa se aplice un aparat dentar, pentru corectarea timpurie a acestora.
Cand este recomandat sa ii pun aparat dentar copilului meu?Daca în urma evaluarii ortodontice au fost surprinse anomalii dentare sau tublurari de crestere, puteti stabili începerea tratamenului recomandat pentru copilul dumneavoastra. Cu cât problema este tratata la o vârsta mai frageda, 5-7 ani, cu atât corectarea va fi mai usoara si se va asigura dezvoltarea armonioasa si functionala a complexului dento-maxilo-facial. Momentul cheie pentru o interventie ortodontica este perioada dentitiei mixte, combinatia între dantura de lapte si cea permanenta. Montarea unui aparat dentar în aceasta perioada a cresterii, va rezolva mai rapid anomalii si alte probleme dentare.Care sunt principalele cauze ale malpozitiilor dentare la copii si cum le depistam?
Malocluziile, alinierile imperfecte ale dintilor, pot fi produse din mai multe cauze, precum mostenite genetic (dintii mari pe un maxilar mic sau invers), dintr-o alimentatie nepotrivita, sau pot fi dobândite ca urmare a obiceiurilor deficitare din copilarie (suptul degetului, folosirea suzetei). Cauzele mentionate duc la malpozitii dentare, care se pot repara printr-un tratament ortodontic, ce variaza în functie de vârsta copilului si de gravitatea acestora.
Este indicat ca parintii sa urmareasca dezvoltarea maxilarelor în perioada de 4-6 ani, în care dintii de lapte trebuie sa se distanteze, pentru o buna-crestere a celor permanenti. În caz contrar, copilul va avea nevoie de aparat dentar, maxilarele fiind prea mici pentru eruptia corecta a dintilor de adult.
Astfel, vârsta recomandata la care se poate constata necesitatea unui tratament ortodontic este la cel târziu 7 ani, atunci când apar primele semne de afectiuni, precum: dinti înghesuiti, spatii mare între dinti, muscatura inversa, ocluzie deschisa/adânca, mandibula protruziva, maxilar protruziv, eruptie anormala.
Tipuri de aparate dentare pentru copii
Aparatele dentare pot fi de doua tipuri – mobile sau fixe. În functie de mai multe criterii, precum stadiul malpozitiilor dentare, vârsta, se va decide tipul de aparat dentar corespenzator pacientului. Cum fiecare copil este diferit, si aparatul dentar va fi unic, pentru a-i solutiona problemele si pentru a se încadra în preferintele estetice si functionale.
Aparat dentar mobil pentru copii
Aparatele dentare mobile sunt caracterizate de autonomia pacientului de a monta sau îndeparta acesta dispozitiv, de stimularea cresterii si dezvoltarii oaselor maxilare si de predispozitia de a fi folosite pentru copii de 7-12 ani, cu o dentitie temporara sau mixta. Acest tip de aparat genereaza spatiu pentru dintii înghesuiti, controleaza eruptia dentara a celor mici si corecteaza obiceiurile vicioase, precum suptul degetului, care influenteaza o crestere anormala a dintilor. Acesta este confectionat dintr-un material plastic special, alaturi de anumite accesorii metalice, si dispune de un surub ce poate fi activat de catre parinte, conform indicatiilor medicului specialist.
Aparatul dentar mobil poate reprezenta atât o faza premergatoare a tratamentului de corectie ortodontica, fiind înlocuit de un aparat dentar fix, cât si un aparat de contentie, dupa purtarea unui aparat fix.
Astfel, aparatul dentar mobil este recomandat copiilor si tinerilor, pentru a limita cresterea maxilarului sau a mandibului, pentru a controla directia de crestere a dintilor si pentru a dezvolta muschii masticatori, în scopul a modelarii corecte a elementelor dentare, osoare si musculare.
Aparat dentar metalicAparat dentar din safirAparat dentar ceramicAparatul dentar metalic este recomandat în cazul oricarei anomalii dentare, fie în cazul îndreptarii directiei dintilor sau al corectarii unei mandibule protruzive. Acest tip de aparat dentar este rezistent, fiind confectionat din metal, si ofera rezultate definitive si garantate. Rezultatele sunt vizibile înca din primele luni de purtare, iar purtarea aparatului dentar metalic poate reduce durata tratamentului. Un alt avantaj al acestui tip de aparat este ca pretul, comparativ mai mic decât pretul unui aparat ceramic sau al unui din safir, fiind cea mai ieftina varianta. De asemenea, copilul dumneavoasta poate alege culoarea elasticelor din aparat.
Aparat dentar fix