Pink Bourbon - Magazin de cafea de specialitate, la pret de producator, Bucuresti
Cafea Creativity Collection

Vietnam este un reper al desavârsirii agronomice, producând anual numai minunatii - de la de la faimoasele fructe si legume cu gustul lor inconfundabil, la ceai si mirodenii pana la cafea si perle.
Vietnam este cel mai mare producator de Robusta din lume, peste 90% din productia lor apartinând acestui soi, iar 20% din productia mondiala de cafea apartinând lor.
Provincia Dalat Lam Dong se afla în limita sudica a tarii, în lantul muntos central si este strabatuta de râul Dong Nai. Aceasta gazduieste 40.000 de hectare de plantatii de Arabica (fiind singurul loc din Vietnam unde se cultiva Arabica). Altitudinea înalta, solul rosu bazaltic, deosebit de fertil si clima calda, umeda formeaza lacasul ideal cafelei de specialitate. Arabica vietnameza uimeste piata de cafea printr-un profil unic în lume, atât de suav si delicat încât nu poate fi comparat cu nicio alta cafea.
Noi am ales o împletire a varietatilor Bourbon-Typica, Catura-Amarello si Mundo Nuovo, datorita armoniei dintre corpul plin, cremos si aroma parfumata, delicata. O cafea de dupa-amiaza, cu note subtile de caramel, cacao si ciocolata si postgust dulce de afine si stafide, care a fost procesata prin spalare (adica fructul a fost decojit înca înainte de a fi cules din arbust, urmând a fi spalat si fermentat în apa), accentuându-i astfel finetea gustului .

Nicaragua a fost unul dintre cei mai importanti producatori de cafea ai secolului XX, însa razboiului civil din 1950 a încheiat brusc acest capitol al istoriei comerciale a tarii.
Astazi, poporul nicaraguan se confrunta în continuare cu dezechilibru major economic, politic si social, însa, a reusit sa îsi redobândeasca treptat renumele pierdut lumea producatorilor de cafea. Ce-i drept, revenirea lor pe piata a fost primita cu bucurie de catre expertii cafetieri, întrucât cafeaua cultivata aici reprezinta o experienta gustativa deosebita.
Data fiind conditia precara economica a populatiei, majoritatea fermierilor aleg metode de cultivare traditionale, folosind fertilizator si îngrasamânt natural pentru culturile lor. Pentru noi, acesta este un mare avantaj, dat fiind ca rodul nu este fortat, dezvoltându-se lent, în ritm propriu. Astfel, gustul si aroma sunt net superioare celor tratate chimic. Mai mult decât atât, avem de a face cu o cafea într-adevar sanatoasa, ca odinioara.
Jinotega si Matagalpa sunt cele doua regiunii de aur ale tarii. Altitudinea ridicata, solul bogat si vast mineralizat, clima umeda si calda sunt elemente cheie pentru un rod senzational: aromat, intens si cremos!
Boabele SHG (Strictly Hard Grain) - specific altitudinii înalte - au o densitate mare si un volum mai mic decât cele provenite din zone de ses, rezultând un profil mai aromat si o aciditate mai intensa.
Bourbon este o varietate de Arabica renumit pentru intensitate si profil clar, profund. Este o varietate selecta, preferata de multi specialisti datorita rafinamentului sau gustativ. Provenind din aceste doua regiuni, Bourbon va va încânta cu note de ciocolata neagra, alune caramelizate, afine si portocale.

Cafeaua se împarte în doua soiuri principale: Arabica si Robusta. Robusta se distinge prin concentratia ridicata de cofeina (aproape dubla fata de Arabica), cremozitatea intensa si aroma profunda, dura.
India este unul dintre procesatori de cafea timpurii, izvoarele scrise mentionând cafeaua ca bautura preferata de înalta aristocratie înca din antichitate.
Cherry este denumirea unei metode de procesare traditionale, care consta în uscarea ciresii de cafea la soare, fara ca mucilagiul si coaja care acopera bobul sa fie îndepartate.
Magia procesarii cafelei are loc în Baba Budan (nucleul regiunii Chikmagalur). Baba Dudan poarta numele unui sfânt indian, care revenind dintr-unun pelerinaj în Yemen, planteaza primul arbust de cafea din Chikmagalur, dând astfel nastere cultului cafelei în India. Aflata într-o depresiune îmbracata de paduri tropicale si udata regulat de ploi dense, calde Chikmagalur este paradisul arbustilor de cafea.
Aceasta origine de Robusta este una dintre cele mai apreciate din lume si va promite doza de energie zilnica, fara a ignora rasfatul papilelor gustative. Veti avea placerea sa experimentati note intense de ciocolata, caramel si nuci, alaturi de dulceata stafidelor si aftertaste-ul subtil de portocala.
Detalii