Bambi Step by Step - Gradinita, Bucuresti
Curriculum Gradinita Bambi

Centrul de alfabetizare este un spatiu în care copiii dobândesc deprinderi comunicationale, îsi descopera interesul pentru anumite subiecte, pe masura ce îsi însusesc scrisul si cititul în ritmul propriu si îsi dezvolta creativitatea si abilitatile de exprimare orala si scrisa. Acesta este organizat întotdeauna într-o zona unde lumina naturala patrunde cu usurinta, este dotat cu o biblioteca, masa si scaunele.
Copiii pot gasi în acest centru carti cu povesti si ilustratii, reviste si ziare sau povesti audio, se pot aseza pentru a rasfoi cartile sau pentru a asculta lectura educatoarei, a unui coleg mai mare sau a unui parinte invitat. Centrul de alfabetizare pune la dispozitia copiilor instrumente de scris, hârtie, sabloane sau stampile cu litere, pentru a-i sustine pe cei mici în demersul de însusire a scrisului si cititului în mod spontan.
Copiii pot sa realizeze carti independent sau în cadrul unui grup de lucru folosind scrisul, simbolurile, decupajele din reviste si ziare sau desenele proprii. Educatoarele pot scrie pentru copii povestile pe care acestia le dicteaza sau îi pot înregistra cu ajutorul unui reportofon.

Este un centru destinat dezvoltarii capacitatii de perceptie si a motricitatii fine precum si cultivarii aptitudinilor matematice prin aplicarea unor concepte matematice situatiilor din viata de zi cu zi.
Centrul este amplasat într-o zona linistita a clasei, dispune de rafturi cu materiale care încurajeaza dezvoltarea gândirii matematice si însusirea conceptelor matematice: numaratul, sortarea, clasificarea, operatiile matematice, masurarea, tiparele si modelele repetabile.
O gama larga de materiale vine în întâmpinarea nevoilor celor mici: puzzle-uri, jocuri de tip domino, lotto, piese lego, tablite magnetice cu cifre si forme geometrice, margele colorate pentru sortare, ordonare, snuruire, seturi de obiecte de acelasi fel.

Gradinita Bambi urmareste dezvoltarea competentelor din Curriculumul national pentru educatie prescolara.
Educatia alternativa Step by Step aplica metode de predare-învatare care au în centru copilul, iar procesul educational este individualizat si în permanenta tine cont de personalitatea copilului.
Întregul proces este organizat pe centre de activitati, iar fiecare zi începe cu o discutie prietenoasa – Întâlnirea de dimineata.
Într-o clasa step by step întâlnim centrele:
- alfabetizare;
- matematica si materiale manipulative;
- stiinte;
- arte;
- joc de rol;
- constructii,
- nisip si apa;
Achizitiile cognitive dobândite corespund Curriculumului national. Este cultivata capacitatea de adaptare în societate sau în oricare alt tip de mediu educational ulterior; copiii sunt încurajati sa faca alegeri, sa îsi exprime ideile în mod creativ, sa se ajute reciproc, sa gândeasca liber si sa îsi dezvolte abilitatile de gândire critica.
În fiecare sala de grupa step by step, locul în care se realizeaza Întâlnirea de dimineata este un spatiu larg, în care scaunelele sau saltelutele pot fi aranjate în cerc. Nu lipseste Calendarul naturii, un calendar în jurul caruia copiii pot închega discutii pornind de la starea vremii si ajungând pâna la evenimente de interes pentru întregul grup.
În acelasi spatiu întâlnim si Scaunul autorului, care se diferentiaza de celelalte scaune din clasa prin marime, culoare sau prin simbolurile care îl împodobesc. Scaunul autorului ofera copilului asezat pe el posibilitatea de a expune în fata colegilor opiniile si ideile personale, de a povesti experiente sau de a propune rezolvari pentru anumite situatii cu care grupul se confrunta. Scaunul autorului îl încurajeaza pe copil sa se exprime liber datorita faptului ca are atentia si respectul grupului.
Un lucru extrem de important este ca niciodata copiii nu sunt pusi în situatia de a concura unul cu celalalt, pentru a evita astfel efectele psihologice negative.

Centrul de stiinte este spatiul în care cei mici fac experimente si descoperiri. Ei au la dispozitie obiecte precum binoclu, microscop, lupa, magneti, stetoscop, cântare si instrumente de masurat. Pentru ca ne dorim ca familiile sa fie cât mai mult implicate în activitatile grupei, parintii sunt încurajati sa le prezinte celor mici acele obiecte tehnice sau material din natura care stârnesc dorinta de cunoastere a celor mici.
Pornind de la tema saptamânala sau specificul fiecarui proiect, educatoarele aduc în permanenta în atentia copiilor noi material de studiu.
Experimentele stiintifice îi ajuta pe copii sa îsi dezvolte capacitatea de rationament, iar cei mici sunt încurajati sa observe, sa descrie, sa compare si sa clasifice.
Periodic, activitatea centrului de stiinte se desfasoara în aer liber, mediul perfect în care copiii pot observa si interactiona cu elementele naturii.

“Arta” este primul cuvânt care ne vine în minte atunci când vedem un sevalet si tocmai de aceea sevaletul nu lipseste din centrul de arta al fiecarei clase. În fata sevaletului, copiii îsi pot dezvolta creativitatea si motricitatea. Roata olarului vine si ea sa contribuie la dezvoltarea viziunii în spatiu si la asimilarea conceptelor de forma.
Centrul de arta este unul dintre preferatele copiilor, deoarece, echipati cu sortulete de protectie pentru haine, ei pot folosi degetele si palmele pentru a inventa combinatii de culori si forme noi. Copiii îsi dezvolta motricitatea fina prin activitatile de modelaj, taiere sau lipire, reusind în acelasi timp sa îsi dezvolte capacitatea de a raspunde din punct de vedere emotional la experiente cotidiene si sa învete sa aprecieze frumosul.
Fiecare centru de arta are rafturi cu materiale pentru activitatile de arte plastice: creioane colorate, carioci, foarfece, vopsea si pensule de diferite forme si dimensiuni, plastilina, hârtie cu diferite texturi, lipici si materiale reciclabile care vor putea fi folosite în realizarea unor lucrari originale.

Pentru copii, o lume perfecta este cea pe care o construiesc ei însisi, tocmai de aceea fiecare grupa are micul ei santier în care cei mici construiesc lumi noi.
Activitatile desfasurate în acest centru îi ajuta pe copii sa îsi dezvolte activitatile motrice, coordonarea „ochi-mâna”, abilitatile de comunicare, aptitudinile sociale si abilitatile de negociere, precum si conceptele stiintifice si matematice.
Copiii au la dispozitie trusa de constructie de lemn, specifica educatiei alternative step by step, piese de constructie din plastic si o recuzita variata care poate fi folosita pentru completarea constructiilor (oameni, animale si plante de jucarie, masini, avioane, vapoare).

Jocul este principalul element care contribuie la dezvoltarea fizica si intelectuala a copiilor, dar, atunci când se desfasoara în grup, este si elementul care modeleaza adaptabilitatea sociala a celor mici. Jocul permite dezvoltarea spiritului de parteneriat, de echipa, cooperarea dar si deprinderea de a respecta reguli.
Centrul pentru joc de rol
Activitatea din centrul de joc de rol îi ajuta pe copii sa îsi dezvolte abilitatile de socializare si de stabilire de relatii interumane prin imitarea unor modele din cadrul familiei, grupului de prieteni sau chiar din povestile preferate, sa negocieze si sa rezolve probleme. De asemenea, ei sunt încurajati sa gândeasca în mod creativ, sa-si exprime sentimentele si sa recunoasca emotiile celor din jur.
În acest spatiu, cei mici îsi desfasoara activitatea în mod spontan, creând sau recreând scene din viata cotidiana sau din povestile preferate, învatând sa îsi exprime nevoile si dorintele. Centru pentru joc de rol o zona marcata în timpul jocului cu granite clare, care sa asigure intimitate participantilor. Pentru a-i încuraja în acest demers, educatoarele asigura marionete care sa reprezinte personaje diferite, papusi cu accesorii, papusi cu dizabilitati si papusi ce reprezinta diferite rase, seturi de joc, masti si costume.
Centrul de nisip si apa
Cel mai iubit centru de catre copii, centrul de nisip si apa ajuta la stimularea dezvoltarii în toate domeniile, sarcinile putând fi orientate spre formarea conceptelor matematice, stiintifice, sociale sau spre dezvoltarea motorie.
Amplasat în curtea gradinitei, centrul de nisip si apa este unul dintre spatiile preferate de copii. Spatiul este destinat experimentelor si constructiei, iar materielele care intra în dotarea spatiului sunt: nisip, coloranti alimentari, pâlnii, tuburi de plastic, jucarii plutitoare, recipiente specifice jocului în nisip.