Minti Colorate - hub educational

Arii de dezvoltare

...
Cognitiv

În copilaria timpurie, se întâmpla schimbari uimitoare în abilitatile de gândire ale copiilor. Amintirile lor devin din ce în ce mai puternice, dovada ca îsi amintesc adesea detalii surprinzatoare. Îsi pot împartasi ideile în moduri noi si interesante. Imaginatia lor devine un vehicul principal pentru joaca si învatare. Ei încep sa compare, sa contrasteze, sa organizeze, sa analizeze si sa vina cu modalitati din ce în ce mai complexe de a rezolva probleme, ceea ce îi ajuta sa creeze sisteme mentale complexe ce dezvolta abilitatile de matematica si rationamentul stiintific.

În general, dezvoltarea cognitiva a prescolarilor este un proces complex si continuu, care implica multiple aspecte ale dezvoltarii lor fizice, mentale si emotionale.


Stimulam dezvoltarea cognitiva cu preponderenta prin:

  • dezvoltarea abilitatilor senzoriale si motorii;
  • Dezvoltarea abilitatilor lingvistice;
  • Dezvoltarea abilitatilor de memorare si gândire abstracta;
  • Dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale;
  • Dezvoltarea abilitatilor de joc si creativitate;

...
Fizic

Folosim in primul rând, natura pentru a dezvolta motricitatea grosiera. Si când spunem motricitate grosiera nu ne referim strict la dezvoltarea masei musculare corporale ci chiar mai mult decât atât… includem descoperirea functionalitatii propriului corp, gestionarea puterii, explorarea controlului personal, echilibrului, fortei centrale, controlul postural, rezistenta si coordonarea.

 

 

...
Social

Una dintre cele mai importante abilitati pe care copiii mici le învata, este cum sa socializeze. În timp ce accentul se pune adesea pe mai multe abilitati academice, cum ar fi vocabular si matematica sau chiar cresterea fizica si abilitatile motorii, abilitatile sociale îi ajuta pe copii sa se pregateasca pentru viata.

Modul în care socializam si interactionam cu ceilalti, fie ca este vorba despre familia, prietenii, colegii, va avea un impact asupra fiecarui aspect al vietii.

Abilitatile sociale îi ajuta pe copii sa formeze relatii pozitive, sa aiba conversatii, sa dezvolte limbajul corpului, sa coopereze, sa împartaseasca si chiar sa se joace împreuna.

Având abilitati sociale bine dezvoltate, de asemenea, duce la îmbunatatirea capacitatii mentale si a abilitatilor cognitive, precum si la o buna sanatate mintala generala. În centrul nostru educational, analizam importanta dezvoltarii unei game de abilitati sociale de la o vârsta frageda, pentru a dota copiii cu abilitatile de care vor avea nevoie mai târziu în viata.

...
Emotional

Dezvoltarea emotionala, îi sprijina pe copii sa aiba un sentiment pozitiv asupra propriei persoane, respect pentru ceilalti, abilitati sociale, bunastare emotionala si o dispozitie pozitiva cu privire la învatare.

Copiii care se simt iubiti si sprijiniti de parintii si educatorii lor, au mai multe sanse sa se simta în siguranta, sa aiba încredere în sine, sa dezvolte o stima personala pozitiva si sa fie mult mai usor adaptabili social.

Este important sa încurajam copiii sa-si exprime sentimentele si emotiile într-un mod sanatos si constructiv. Prin dezvoltarea abilitatilor de gestionare a emotiilor, copiii pot învata sa faca fata situatiilor noi, provocatoare sau stresante cu mai multa încredere si întelepciune. Folosind strategii specifice care pot include tehnici de respiratie si meditatie, jocuri de rol, discutii si reflectii deschise, activitati creative, tehnici de rezolvare a conflictelor, exercitii de mindfulness, exercitii fizice, îi ajuta pe copii sa se calmeze si sa-si regleze emotiile.

Suntem atenti la crearea mediului corespunzator.

  • Pastram consecventa în activitatile permise;
  • Explicam orice fenomen;
  • Folosim nume pentru sentimentele noastre;
  • Oferim lauda si încurajare, pentru efortul depus în atingerea unui tel, nu doar pentru rezultate favorabile;
  • Învatam empatia pentru ceilalti;
  • Încurajam jocurile sociale;
  • Manifestam mândrie în realizari;
  • Cerem ajutor daca este necesar, dar dând dovada de independenta atunci când este posibil;
  • Prezentam imagini de sine pozitive;
  • Învatam împreuna din greseli;