Garden Services, Bucuresti - Amenajari si intretinere gradini
Gazon
Insamantarea gazonului se realizeaza de obicei numai in perioadele de primavara sau inceput de toamna, cand temperaturile maxime in timpul zilei sunt de cel mult 25 grade Celsius. Operatiunea consta in erbicidarea (sau dezierbarea), saparea, maruntirea si nivelarea terenului, furnizarea si imprastierea unui adaos de nisip (1 m.c./100 m.p.), prefertilizarea terenului cu 30 gr. ingrasamant/m.p., semanarea si incorporarea semintelor de gazon (50 gr./m.p.) si tavalugirea suprafetei insamantate.
Deoarece pentru a rasari si a se mentine, semintelor de gazon le trebuie multa apa, se recomanda sa se realizeze (pe terenul de gazonat) o instalatie automatizata de udare. Terenul insamantat trebuie udat des, mentinut ud, atat ziua cat si noaptea, pana la rasarirea gazonului, dupa care udarea se va face dimineata si seara. Gazonul este un amestec de seminte de ierburi perene ale caror perioade de germinatie sunt diferite, de aceea pana la rasarirea completa a gazonului insamantat trec pana la 30-35 zile, iar maturitatea si densitatea gazonului se obtine in 3 luni de intretinere atenta (udare zilnica, tuns saptamanal, fertilizare lunara, extragere buruieni, completari de goluri, etc.). Operatiunea de insamantare gazon se termina in momentul cand s-a realizat tavalugirea, si nu in momentul rasaririi gazonului. Dupa tavalugire incepe intretinerea gazonului, ceea ce reprezinta un serviciu diferit si se plateste separat (a se consulta pagina "Intretinere").
Aceasta metoda se aplica atunci cand temperaturile maxime sunt cuprinse intre 27 si 32 grade Celsius, adica la sfarsitul primaverii-inceputul verii sau la sfarsitul verii-inceputul toamnei atat pe terenuri plane dar mai ales pentru inierbarea terenurilor in panta abrupta.
Metoda consta in realizarea unei mixturi de seminte de gazon, celuloza, ingrasamant, lianti, lubrifianti, coloranti in apa, intr-un rezervor in care sunt amestecate prin balbotare continua si din care sunt proiectate in jet direct pe suprafata care trebuie gazonata. Celuloza mentine umiditatea semintelor de gazon si ajuta germinatia acestora in detrimental buruienilor care prolifereaza la temperaturi inalte ale solului. Udarea se face mai des si mai abundent decat la gazonarea prin insamantare, deoarece temperaturile la care se face hidroinsamantarea sunt mai mari decat cele la care se face insamantarea normala.
Montajul rulourilor de gazon reprezinta metoda cea mai rapida de gazonare a unei suprafete. Rulourile de gazon autohtone au dimensiunea de 110 X 46 cm.p. iar rulourile de gazon din import au dimensiunea de 250 x 40 cm.p.
Ruloul de gazon se decoperteaza si se monteaza aproape in orice perioada a anului, oferind un rezultat spactaculos in obtinerea covorului din gradina Dvs. Dupa montaj este necesara udarea abundenta a rulourilor de gazon (mai ales in perioada de vara), pentru aproximativ o saptamana, cu accent pe rosturile de imbinare, care se pot departa in cazul in care ruloul isi pierde din umiditate. Rulourile se tund prima data la doua saptamani de la montaj.