Ilie Dorin - Avocat si mediator Bucuresti
Medierea divortului
Divortul la Mediator?Mediatorul
este un "doctor" de conflicte, de neintelegeri. Existenta unui conflict intre soti privitor la o anumita problema in cadrul familiei, pana la momentul divortului, si dupa momentul divortului, poate face obiectul unui proces de mediere. Mediatorul poate fi contactat de catre soti, cand intre acestia intervin anumite probleme sau conflicte familiale referitoare la bunurile patrimoniale ale acestora, domiciliul minorilor (cand parintii sunt despartiti in fapt), exercitarea drepturilor si obligatiilor parentale, prevenirea unor fapte ale sotilor care pot dauna casniciei, sau care pot dauna cresterii si educarii normale a copiilor minori etc. Toate acestea sunt drepturi de care sotii "pot dispune" asa cum este specificat in Legea Medierii, si drept urmare pot face obiectul unui proces de mediere. Problemele familiale de care este vorba, sunt conflicte familiale care pot fi solutionate la mediator inaintea divortului, in timpul divortului si ulterior divortului.
In medierea conflictelor familiale, pe langa principiile generale ale medierii, se mai adauga un principiul care trebuie respectat pe tot parcursul procesului de mediere, si anume principiul intelesului major si superior al copilului. Interesul superior al copilului, atunci cand se incearca solutionarea unui diferend familial dintre soti sau fostii soti, trebuie sa primeze si sa fie avut pe intreg parcusul discutiilor din timpul sedintelor de mediere. Orice acord al sotilor, care nesocoteste drepturile si interesele copilului minor este lovit de nulitate.
Asadar la mediator nu se poate prezenta nimeni pentru a fi divortat. La mediator se pot prezenta sotii (daca inca divortul nu a fost pronuntat) sau fostii soti (daca divortul s-a pronuntat) pentru a-si rezolva probemele adiacente, auxiliare si conexe legate de divort, precum iesirea din comunitatea patrimoniala devalmasa, planul parental, conflicte privitoare la viata de familie etc. Prezenta la mediator presupune existenta unui conflict familial, care va fi analizat, diagnosticat de catre mediator, impreuna cu partile, si impreuna vor cauta solutii pentru rezolvarea amiabila si reciproc avantajoasa. Neintelegerile dintre soti pot fi solutionate intr-un mod elegant la mediator, care este un expert in facilitarea dialogului si comunicarii dintre soti. Si, de cele mai multe ori, problemele familiale au ca si cauza, lipsa comunicarii sau slaba comunicare dintre soti, a problemelor cu care se confrunta, a intereselor lor, a dorintelor lor. La mediator, sotii nu vor veni pentru o consultanta de tipul planning familial, ci vor veni pentru rezolvarea unui conflict. Conflictul va fi pus pe masa mediatorului care impreuna cu partile va sonda si va accesa solutiile posibile, si din toate resursele gasite, partile vor alege solutia care va pune capat conflictului, si chiar va preveni alte conflicte. Conflictele familiale care se rezolva la mediator au avantajul major al confidentialitatii. Toate discutiile despre problemele si relatiile dintre ei vor ramane confidentiale, stiute doar de ei, pe cand atunci cand conflictul familial este dus in instanta, publicitatea sedintei de judecata este un dezavantaj major, pentru orice familie.
Si din multe alte motive, medierea conflictelor familiale in cadrul procesului de mediere, intr-o atmosfera de confidentialitate, neutralitate si impartialitate, va spori solutionarea intr-un mod cat mai avantajos pentru fiecare sot. Este vorba de o solutionare de tip WIN - WIN, care in raporturile familiale este un deziderat, si in procesul de mediere, acest deziderat prinde contur si se poate realiza, dand satisfactie ambilor soti printr-o solutie reciproc multumitoare.