Târguri de joburi 2024 - ediția de toamnă
De ce să participi la târgurile de locuri de muncă? * Calendarul de toamnă 2024 al târgurilor de joburi din țară * Sfaturi despre cum să te prezinți la un târg de joburi
Dacă ești în căutarea unui job, ai patru variante de a-l găsi:
- Accesează frecvent site-urile cu anunțuri de angajare. Pe Anuntul.ro, de exemplu, sunt publicate zilnic oferte de muncă noi din multe domenii.
- Apelează la PCR (pile, cunoștinte, relații). Cu cât știe mai multă lume din jurul tău că-ți cauți un job, cu atât șansele de a-l găsi sunt mai mari. Roagă-ți neamurile, prietenii, cunoștințele să te ajute.
- Apelează la agenții de recrutare, pentru că acestea dețin un portofoliu de joburi puse constant la dispoziție de companii și pot să-ți ofere mai multe variante de locuri de muncă.
- Participă la târguri de joburi. Sunt foarte utile, spun specialiștii în recrutare, iar dacă nu ai fost la niciunul până acum, e timpul să o faci.
„Principalul atu al participării la un astfel de eveniment e faptul că poți lua contact direct cu viitorul angajator sau cu cei din departamentul de HR și poți afla astfel mai multe despre jobul care te interesează", spune Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră (4Career). „Poți discuta cu ei despre ce presupune locul de muncă respectiv din punct de vedere organizatoric, logistic, administrativ, despre nivelul salarial, care sunt așteptările cu privire la educația și experiența ta profesională (ca să știi dacă te califici sau nu) etc. Practic, la târg mergi ca la un pre-interviu care-ți oferă posibilitatea unui viitor parteneriat pe termen scurt, mediu sau lung prin semnarea unui contract de muncă".
Iată în ce orașe vor avea loc târgurile de joburi în toamna 2024 și calendarul acestora:
București
- AccessABILITY Expo (cel mai mare târg de joburi pentru persoanele cu dizabilități). Data: 27-29 septembrie 2024. Locul: Biblioteca Națională. Programul: 9:00 - 18:00 (în fiecare zi).
- Angajatori de TOP. Data: 25-26 octombrie 2024. Locul: Sala Palatului. Programul: V: 10:00 – 18:00, S: 10:00-17:00.
- Noaptea Companiilor (târg neconvențional de joburi), ediția I. Data: 16-17 octombrie 2024. Locul: sediul companiilor participante. Programul: 16.00-24.00.
Brașov
- First Job School. Data: 26 septembrie 2024. Locul: Casa Armatei. Programul: 08:00 – 18:00.
- Târgul de Cariere Brașov. Data: 8-9 noiembrie 2024. Locul: Coresi Shopping Resort. Programul: 10:00 – 18:00 (în ambele zile).
- Noaptea Companiilor (târg neconvențional de joburi), ediția I. Data: 31 octombrie 2024. Locul: sediul companiilor participante. Programul: 16.00-24.00.
Cluj
-
Târgul de Cariere Cluj-Napoca. Data: 10 - 11 octombrie 2024. Locul: BT ARENA. Programul: J: 11:00 – 19:00, V: 11:00-17:00.
Galați
- Târgul de joburi și stagii de practică pentru studenți și absolvenți (Univ. Dunărea de Jos). Data: 2 octombrie 2024. Locul: Campusul Științei, str. Domnească nr. 111. Programul: 10:00-16:00.
Iași
- Târgul de Cariere Iași. Data: 18-19 octombrie 2024. Locul: Palas Mall. Programul: 10:00-18:00 (în ambele zile).
Oradea
- Târgul Oradea Job Expo. Data: 4 octombrie 2024. Locul: Era Park Oradea. Programul: 10:00-18:00.
Ploiești
- Târgul de Cariere Ploiești. Data: 1-2 noiembrie 2024. Locul: Palatul Culturii. Programul: V: 11:00 – 18:00, S: 11:00-17:00.
Sibiu
- Târgul de Cariere Sibiu. Data: 25-26 octombrie 2024. Locul: Sala Sporturilor Transilvania. Programul: V: 11:00 – 18:00, S: 11:00-17:00.
- Noaptea Companiilor (târg neconvențional de joburi), ediția I. Data: 7 noiebrie 2024. Locul: sediul companiilor participante. Programul: 16.00-24.00.
Târgu Mureș
- Târgul de Cariere Mureș. Data: 20 noiembrie 2024. Locul: Teatrul Național din Târgu Mureș. Programul: 11:00 – 18:00.
Timișoara
- Angajatori de TOP. Data: 18-19 octombrie 2024. Locul: Centrul Regional de Afaceri din Timișoara. Programul: V: 10:00 – 18:00, S: 10:00-17:00.
- Zilele Carierei. Data: 16-17 octombrie 2024. Locul: Cantina UPT din Complexul Studențesc din Timișoara.
Vom completa lista pe măsură ce apar noutăți, deci stați cu ochii pe noi.
Detalii despre târgurile de joburi:
AccessABILITY Expo, organizat de Romanian Diversity Chamber of Commerce, este un târg de joburi dedicat exclusiv persoanelor cu dizabilități. Vor fi prezente companii de top, cum ar fi Kaufland, Decathlon și Alexandrion Group. De asemenea, vizitatorii vor avea parte de expoziții, discuții captivante, networking, workshop-uri inspiraționale, TEDx talks și multe altele.
Angajatori de TOP este cel mai mare și longeviv târg de cariere din țară, cu mii de joburi disponibile, atât pentru persoanele cu o experiență profesională mai vastă, cât și pentru studenți și proaspăt absolvenți. Acesta se desfășoară în două ediții (primăvara și toamna).
Târgul First Job School reunește aproximativ 60 de companii din diverse domenii de activitate, vizând poziții de la Entry Level până la Top Management și se adresează atât candidaților din mediul rural, cât și celor din mediul urban.
La Noaptea Companiilor aflată la prima ediție, angajatorii vă arată „ce frumos e la ei" la serviciu, adică ce șanse profesionale oferă, în ce atmosferă lucrează oamenii acolo și ce fac bun pentru comunitate.
La Târgul de Cariere participă companii din domenii de activitate diverse, precum: inginerie, producție și tehnică, auto și automotive, IT, servicii și BPO, logistică și transport, telecomunicații, comerț, marketing, comunicare, resurse umane sau finanțe-bănci. Gabriel Chicioreanu ne-a transmis că un mare plus al acestui eveniment este acordarea șanselor de angajare persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani (că doar știm ce complicat e când rămâi fără job la 45+).
La Târgul de joburi și stagii de practică pentru studenți și absolvenți de la Universitatea Dunarea de Jos din Galați vor participa aproximativ 50 de firme, companii și instituții, publice și private cu oferte de stagii de practică, internship-uri, joburi part-time sau full-time, precum și cu alte informații de interes pentru participanți.
Târgul Locurilor de Muncă Oradea JobExpo este organizat de Jurnal bihorean, Bihari Napló și Bihor Online - Bihon.ro. La eveniment vor fi prezenți cei mai mari angajatori din Oradea, cu oferte de muncă din diferite domenii, atât pentru cei cu studii superioare, cât și pentru cei cu studii medii și muncitori necalificați.
Zilele Carierei UPT, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, este cel mai mare târg universitar de joburi din vestul țării. Toamna aceasta vor fi prezente companii și instituții de top cu oferte de angajare și practică pentru studenți și absolvenți.
Cum să te pregătești pentru participarea la un târg de joburi?
Chiar dacă-i zice „târg", Gabriel Chicioreanu spune că asta nu înseamnă că mergi acolo ca la piață, să vezi ce are fiecare pe „tarabă", pentru ca apoi să pleci cu buzunarele și geanta burdușite cu pliante, pixuri și brelocuri.
Pentru ziua (sau zilele) de târg trebuie să te pregăteşti temeinic:
Documentează-te înainte, află ce angajatori vor fi prezenți. De regulă, târgurile de locuri de muncă au și un site de prezentare unde se găsesc companiile care vin să recruteze, detalii despre activitatea lor, ce tipuri de joburi au disponibile, ce fel de oameni caută etc.
Pregătește-ți CV-ul. Nu te duce la târg cu un CV generalist, xeroxat în 100 de copii, pe care să-l lași la absolut toate standurile, în speranța că pică ceva. Faci și risipă de hârtie, iar CV-urile respective vor ajunge cel mai probabil la coș. Cel mai bine e să ai la tine câteva CV-uri personalizate (studiile, experiența profesională, aptitudinile să fie în concordanță cu cerințele postului vizat). „Cu cât te duci mai spre punct ochit, punct lovit, cu atât ai mai multe şanse să ieşi în evidenţă, să se vadă că ești potrivit pentru jobul respectiv şi să fii chemat după târg la un interviu", explică Gabriel Chicioreanu.
Alege o ținută decentă. Nu zice nimeni să mergi cu pantaloni la dungă, cămașă și cravată sau cu deux-piece în cazul doamnelor, dar nici în tricou, pantaloni scurți sau cu decolteu prea adânc nu e OK să te prezinți la un târg de cariere. Poți adopta o ținută smart casual în schimb.
Ce să faci odată ajuns la târg?
Nu te grăbi! Fiindcă târgul ține aproape toată ziua. Dă o tură pe la toate standurile, ascultă, stai de vorbă cu reprezentații companiilor şi abia apoi lasă un CV. Pont: Dacă evenimentul se organizează într-o singură zi, ideal e să te duci de la primele ore. „Nu merge cu o oră înainte de închidere, pentru că în momentul respectiv expozanții sunt de cele mai multe ori cu gândul la plecarea acasă", spune Gabriel Chicioreanu.
Iar la cele organizate pe o perioadă de două sau mai multe zile este recomandat să mergi în fiecare zi la târg. „Poate în prima zi nu dispui de suficiente informații despre companie sau jobul scos la concurs, așa că poți afla detaliile direct la stand, te duci acasă, îți pregătești CV-ul dedicat pentru jobul ochit și îl depui în ziua următoare". Nu face greșeala de a lăsa pur și simplu CV-ul la un stand, iar apoi să treci la următorul, ci...
Abordează angajatorii. Poți să-i întrebi dacă activitatea e part time sau full time, ce beneficii, ce oportunități de avansare oferă compania, ce experiență, nivel de educație, abilitați caută la candidați, care sunt proiectele lor, ba chiar și ce salarii se practică pentru o anumită poziție. „La unele întrebări vei primi răspunsuri, la altele nu. Oricum discuția va fi mai relaxată decât cea din timpul unui interviu de angajare", transmite consilierul în carieră. De asemenea, descrie în 2-3 minute și parcursul tău profesional, realizările tale pentru a arăta că ești potrivit pentru jobul respectiv.
Participă la evenimentele care se desfășoară pe perioada târgurilor în sălile adiacente: prezentări ale companiilor, conferințe, workshopuri (unde poți afla cum să te pregătești pentru interviul de angajare, cum să redactezi corect un CV, care sunt noutățile de pe piața muncii etc.).
Ia datele de contact de la fiecare angajator abordat - adresa de e-mail, profilul de LinkedIn.
Iar odată ajuns acasă după ce ai participat la târgul de joburi...
... trimite un e-mail de mulțumire angajatorilor cu care ai discutat, transmite-le că te bucuri că v-ați cunoscut și că speri ca în perioada următoare să primești din partea lor o invitație la un interviu (poți pune în e-mail și CV-ul, chiar dacă l-ai lăsat deja în format fizic la stand, dar și o scrisoare de intenție). „Stai liniștit, nu vei fi considerat o persoană intruzivă dacă vei proceda astfel, ci una interesată de jobul respectiv", conchide Gabriel Chicioreanu.
8.791 vizualizari Autor Raluca Cincu 06.08.2024