La ce analize și servicii medicale ai dreptul dacă NU ești asigurat
În teorie, neasigurații beneficiază de un pachet minimal de servicii medicale, comparativ cu asigurații; În practică, toată lumea se bate să prindă sistemul medical de un picior și adesea vine cu bani de acasă ca să se trateze mai repede sau mai bine
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat recent Ghidul asiguratului, care cuprinde informații utile și detalii despre serviciile medicale la care au dreptul asigurații, dar și de ce anume pot beneficia neasigurații, în 2025. Conform legislației în vigoare, oricine obține venituri din salarii sau alte prestări de servicii este obligat să plătească și asigurări de sănătate, în cuantum de 10% din venitul obținut, pe lângă impozitul, contribuția la pensie și alte datorii la buget. Inclusiv pentru veniturile suplimentare, din chirii, dividende sau alte forme de câștig neasimilate salariului, ești obligat să plătești asigurări medicale, dacă acele câștiguri depășesc niște plafoane, respectiv de 6-12 și 24 de salarii minime brute pe economie.
În aceste condiții ai zice că nu ar trebui să fie mulți cei care sunt neasigurați, cu excepția, desigur, a copiilor, pensionarilor și altor categorii de persoane scutite de la plata asigurărilor. Și totuși realitatea bate logica. Conform datelor furnizate de CNAS și publicate anul trecut de Economica.net, avem nu mai puțin de 3,6 milioane de neasigurați, adică mai mult de jumătate din numărul celor care plătesc asigurări, care abia sunt 6,1 milioane. În total, din populația de 20 de milioane de români, 16,4 milioane sunt asiguraţi (dar numai 6,1 milioane contribuie efectiv la sănătate) şi 3,6 milioane sunt neasiguraţi. E, și acești neasigurați beneficiază de un pachet minim de servicii medicale, pe care le vom detalia mai jos.
Deosebirea dintre asigurați și neasigurați
Așadar, într-o definiție simplă a asigurărilor, persoanele asigurate beneficiază de pachetul de bază de servicii medicale, care cuprinde servicii furnizate de medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu și spital, investigații paraclinice, îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, medicamente compensate, dispozitive medicale, servicii de recuperare medicală, medicină fizică și de reabilitare. (da, da, pe hârtie sună toate bine, cu accesarea lor în practică mai avem de lucru)
Persoanele neasigurate, însă, beneficiază numai de un pachet minimal de servicii medicale, care cuprinde urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lehuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție.
Doar la medicul de familie, acolo unde oricum nu se întâmplă mare lucru nici pentru asigurați, persoanele neasigurate beneficiază de un pachet minimal extins, similar cu pachetul de bază. Cu alte cuvinte, în fața medicului de familie și asiguratul și neasiguratul ar trebui să arate la fel.
Începând cu data de 1 iulie 2024, atât persoanele asigurate cât și cele neasigurate beneficiază de servicii medicale acordate persoanelor asigurate cu afecțiune oncologică sau cu suspiciune de afecțiune oncologică acordate în aplicarea Planului național de prevenire și combatere a cancerului.
Tot de la 1 iulie 2024 persoanele neasigurate beneficiază de testarea pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și în cazul gravidelor de testarea pentru virusul HIV, în mod similar cu testarea pentru persoanele asigurate.
Cine e asigurat dar nu plătește
Calitatea de asigurat nu echivalează cu cea de plătitor de asigurări de sănătate. Există o mulțime de categorii de persoane – zece milioane de oameni, conform statisticilor de mai sus – care sunt asigurate deși nu plătesc:
- copiii până la vârsta de 18 ani,
- tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor,
- ucenici sau studenți,
- absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultăţii,
- studenţii-doctoranzi,
- persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti.
- soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
- femeile gravide și lăuzele;
- persoanele cu handicap;
- bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate;
- beneficiarii legilor speciale;
- pensionarii;
- persoanele care se află în concedii acordate în baza Legii 346/2002 (urmare unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale);
- persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, după caz, până la trei ani;
- persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.
La medicul de familie
Persoanele neasigurate beneficiază gratuit de pachetul minimal extins, care cuprinde aceleași consultații ca și pachetul de bază acordat persoanelor asigurate. Însă în cazul analizelor de laborator, costul acestora este suportat integral de neasigurat, cu următoarele excepții:
- investigații recomandate, ca urmare a consultației de prevenție într-unul din cele șapte pachete naționale de prevenție (PREV 1-7),
- analize de laborator, imagistică (radiografii și ecografii) pentru confirmarea afecțiunii oncologice (SO),
- testare în ambulatoriul paraclinic de specialitate pentru virusul hepatitic B (Antigen Hbs) și virusul hepatitic C (Anti HCV),
- testarea femeilor însărcinate în ambulatoriul paraclinic de specialitate pentru virusul HIV.
La medicul specialist
Neasigurații se pot duce, cu sau fără bilet de trimitere de la medicul de familie, la medici de specialitate în cabinete medicale, unități sanitare, ambulatorii de specialitate și integrate din cadrul spitalelor, centre medicale de diagnostic și tratament, cabinete de îngrijiri paliative, aflate în contract cu casa de asigurări de sănătate. Aici pot beneficia doar de următoarele servicii gratuite:
- urgențe medicale, servicii pentru supravegherea și depistarea bolilor cu potențial epidemic, consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lăuziei, consultații pentru depistarea afecțiunilor oncologice, diagnostic pentru depistarea afecțiunilor oncologice, pentru depistarea precoce a cancerului mamar și de col uterin.
Și la specialist, neasigurații vor suporta integral costurile analizelor de laborator și al investigațiilor imagistice recomandate și contravaloarea tratamentului prescris de medicul specialist, cu aceleași câteva excepții ca și la medical de familie.
La spital
Serviciile spitalicești se acordă persoanelor neasigurate pentru bolile care necesită internare și cuprind: consultații, investigații, stabilirea diagnosticului, tratament medical și/sau chirurgical, îngrijire, recuperare, medicamente și materiale sanitare, dispozitive medicale, cazare și masă.
Serviciile medicale în regim de spitalizare se acordă, conform programării, în baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie sau de medicul specialist din ambulatoriu.
Biletul de trimitere nu este necesar în caz de urgență medicală, naștere, chimioterapie, radioterapie, boli cu potenţial epidemic care necesită izolare şi tratament etc.
Persoanele neasigurate beneficiază de servicii spitalicești până la rezolvarea urgenței, în cazul urgențelor chirurgicale în care este pusă în pericol viața pacientului sau care au acest potențial, respectiv până la rezolvarea completă a cazului, pentru bolile cu potențial epidemic.
De asemenea, beneficiază de servicii medicale pentru confirmarea afecțiunii oncologice acordate în regim de spitalizare de zi, precum și de servicii medicale standardizate acordate în regim de spitalizare de zi care se contactează şi în ambulatoriul de specialitate clinic, pentru depistarea unor afecțiuni oncologice.
Ce boli pot fi tratate gratuit în spital
Cu spitalizare de zi (adică maximum 12 ore) pot fi tratate afecțiuni precum: anemie, infecții ale căilor respiratorii, infecții ale tractului urinar, infecții intestinale virale sau bacteriene, diaree infecțioasă, sindromul intestinului iritabil, boala refluxului gastroesofagian, varice fără inflamație, amigdalită acută, tiroidită autoimună, diabet zaharat, cardiomiopatia ischemică, insuficiența valvei mitrale sau aortice fără indicație de intervenție chirurgicală, hepatită alcoolică.
Atenție! Pacienții neasigurați pot beneficia de servicii medicale gratuite doar în spitalele publice care au încheiat contracte de furnizare pentru servicii de spitalizare cu casele de asigurări de sănătate.
Spitalul public aflat în contract cu o casă de asigurări de sănătate este obligat să acorde serviciile medicale care fac obiectul contractului și să suporte pentru asigurații internați toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv medicamente, materiale sanitare, investigații de laborator și imagistice. De asemenea, spitalul suportă suma pentru serviciile hoteliere standard pentru însoțitorii copiilor bolnavi în vârstă de până la 3 ani și pentru cei ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.
Singurele servicii care nu sunt decontate de casele de sănătate, iar contravaloarea acestora este suportată de pacient, se referă la: servicii hoteliere cu grad înalt de confort a căror contravaloare este stabilită de fiecare spital și nu poate depăși cuantumul de 300 de lei/zi, precum și asistență medicală și serviciile medicale solicitate de asigurat (la cerere), servicii medicale care nu sunt incluse în contractul spitalului cu casa de asigurări de sănătate.
La stomatolog
Teorie: Persoanele neasigurate beneficiază gratuit de pachetul minimal, care include: consultație, tratamentul de urgență al traumatismelor dentare, pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor, tratamentul afecțiunilor parodonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei, reducerea luxației articulației temporomandibulare, reparație proteză, rebazare proteză.
Consultația se acordă gratuit atât pentru asigurați, cât și pentru neasigurați la un interval de 12 luni, iar pentru copiii de până la 18 ani se acordă gratuit o consultație la 6 luni.
Practică: Problema cu stomatologii este că foarte puține cabinete dentare au contract cu Casa de asigurări – din aproape 30.000 de cabinete la nivel national doar puțin peste 3.000 au contract cu casa -, iar tarifele decontate de casă/per serviciu sunt așa de mici încât banii se epuizează rapid și în practică e foarte greu de găsit un cabinet stomatologic cu disponibilitate pentru tratarea chiar și a asiguraților, darmite a neasiguraților.
Consultații la domiciliu
Persoanele neasigurate pot beneficia de următoarele servicii medicale pentru consultații de urgență la domiciliu și activități de transport sanitar neasistat cuprinse în pachetul minimal:
- consultații de urgență la domiciliu pentru urgențe medico-chirurgicale, care sunt încadrate la „cod verde” (pacientul este conștient, prezintă simptome ușoare, leziuni minore, nu prezintă dificultăți în respirație etc.);
- transportul echipajului de consultații de urgență la domiciliu și, după caz, transportul pacientului care nu se află în stare critică și nu necesită monitorizare și îngrijiri medicale speciale pe durata transportului la unitatea sanitară, dacă se impune asistență medicală de specialitate ce nu poate fi acordată la domiciliu;
- transport la externare (inclusiv în alt județ) pentru persoanele care nu sunt transportabile cu mijloace de transport;
- transportul de la și la domiciliu al bolnavilor cu talasemie majoră în vederea efectuării transfuziei;
- transportul de la centrul de dializă până la domiciliu și retur al persoanelor peste 18 ani cu nanism care nu pot fi preluate în centrele de dializă de adulți, în vederea efectuării dializei în unitățile sanitare situate în alt județ decât cel de domiciliu al persoanei respective.
Gravidele neasigurate sunt de fapt asigurate
Dacă gravida este neasigurată și nu are venituri, aceasta poate deveni asigurată, pe perioada sarcinii și lăuziei, prin transmiterea adeverinței medicale către casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, fără alte cheltuieli.
Gravidele neasigurate vor beneficia astfel pe toată perioada sarcinii și după de serviciile medicale gratuite și de analize medicale.
Servicii pentru depistarea și tratarea cancerelor
Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii de prevenție, depistare precoce și confirmare, monitorizare și tratamentul afecțiunilor oncologice. Ca și la stomatolog, și aici e nevoie de multă răbdare și perseverență pentru a găsi un loc liber la investigațiile care fac parte din programele de screening.
Pentru a beneficia de aceste servicii, neasiguratul trebuie să urmeze câțiva pași:
1. Se înscrie pe lista de pacienți a unui medic de familie, la alegerea sa. Dacă a avut un medic de familie când a fost asigurat, se poate reînscrie tot acolo.
2. Se programează la o consultație de prevenție la medicul respectiv. Consultațiile de prevenție pentru persoanele neasigurate se acordă pe grupe de vârstă, fiind decontate de casa de asigurări de sănătate astfel:
- două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 ani;
- până la 3 consultații/an pentru persoanele de peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice;
- până la 2 consultații/an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.
3. Medicul de familie va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală gravă, dar fără simptome, inclusiv riscul de a avea o afecțiune oncologică. În funcție de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenție gratuite și îi va da un bilet de trimitere (formular dedicat, marcat cu PREV 1-7, numărul între 1 și 7 fiind corespunzător grupelor de vârstă, respectiv statusul de bolnav cronic în evidența medicului de familie).
4. Medicul de familie îi va interpreta apoi și rezultatul analizelor și va decide dacă pacientul trebuie trimis la un medic de specialitate în ambulatoriu sau la spital, pentru diagnosticarea ori confirmarea unei boli grave și pentru stabilirea tratamentului adecvat.
5. Dacă medicul de familie suspectează că pacientul are o formă de cancer, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite la analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, sau să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist; sau să fie internat în regim de spitalizare.
6. După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul neasigurat va putea fi inclus în Programul național de oncologie și, dacă nu are nicio sursă de venit, după includerea în program va putea deveni persoană asigurată fără plata contribuției, până la vindecarea respectivei afecțiuni.
După cum se poate vedea, neasigurații beneficiază în teorie de destul de multe servicii medicale decontate de la buget, iar dacă ținem cont că în practică chiar și asiguraților li se refuză de multe ori asistența medicală, pe motiv că s-au epuizat fondurile, s-ar putea trage concluzia că asigurările astea se plătesc uneori doar de către fraieri. Dar asta se cheamă solidaritate.
Serviciile de care persoanele neasigurate NU beneficiază sunt:
- îngrijirile paliative,
- dispozitivele medicale
- medicamentele compensate
- analize medicale din pachetul de bază.
Neasigurații NU pot cere card european de asigurat sau concediu medical. De altfel, dacă lucrează și nu plătesc asigurări medicale se cheamă că lucrează la negru, deci nu au dreptul oricum nici la concediu de vreun fel.
148 vizualizari Autor D.B. 03.02.2025