Ai curaj să mai faci acum un an de liceu în America? Chiar și gratis...

Programul FLEX prin care liceenii din România pot învăța gratuit un an în SUA, continuă; Când începe, ce condiții pune și cât de sigur (mai) e; Informațiile oferite de Ambasada SUA în România; Ce zic părinții

 

Ce este Programul FLEX

 

Programul FLEX – acronimul de la Future Leaders Exchange - a fost creat în 1993-1994, din convingerea fostului senator Bill Bradley că cea mai bună modalitate de a asigura pacea de lungă durată și înțelegerea reciprocă între SUA și țările din Eurasia este de a le permite tinerilor să învețe direct despre SUA și americani, dar și să-i învețe pe americani, la rândul lor, despre celelalte țări.

De peste 30 de ani, așadar, FLEX este un program de burse competitiv, bazat pe merit, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, care operează în Armenia, Azerbaidjan, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Tadjikistan, Ucraina, Turkmenistan, Uzbekistan.

Peste 35.000 de elevi concurează anual în mai multe runde de testare pentru a câștiga o bursă FLEX, care le oferă posibilitatea să petreacă un an universitar în Statele Unite, locuind cu o familie gazdă de voluntari și mergând la un liceu din SUA”, se spune pe site-ul proiectului.

În timp ce se află în SUA, bursierii FLEX dobândesc abilități de conducere, învață despre societatea și valorile americane și îi învață pe americani despre țările și culturile lor de origine. De asemenea ei prestează servicii comunitare în localitățile din SUA și acționează ca ambasadori ai țărilor lor de origine. Dacă le place ce au învățat acolo, pot pune în practică și când se întorc acasă.

Ce zice Ambasada SUA la București despre bursele FLEX

Asta a fost partea teoretică, despre bursele FLEX, care se găsește pe site-ul american al programului. Tot acolo, însă, tronează acum un anunț care spune că site-ul se află în reevaluare, pentru a vedea dacă corespunde cu recentele ordine executive date de noul președinte al SUA. Cu alte cuvinte e posibil ca programul, ca multe altele, să sufere modificări sau chiar să fie anulat?

undefined

Ambasada SUA la București susține că nu. Instituția a transmis în aceste zile un comunicat prin care a anunțat continuarea certă a programului și a dat startul înscrierilor preliminare.

Ambasada Statelor Unite în România, American Councils for International Education și Ministerul Educației invită liceenii cu cetățenie română să participe la programul FLEX pentru anul școlar 2026-2027. Deși aplicațiile online se vor deschide în august 2025, elevii interesați pot completa încă de pe acum formularul de preînscriere pentru a primi actualizări și a nu rata lansarea oficială a înscrierilor”, spune Ambasada SUA.

Prin urmare, dacă sunteți liceeni sau părinți de liceeni și nu v-ați speriat încă de schimbările care se petrec și SUA în ultimele luni, iată o oportunitate de a le trăi nemijlocit, aplicând la o bursă FLEX pentru anul școlar 2025-2026.

Cum te înscrii în Programul FLEX pentru liceeni

Dacă programul continuă, pentru elevii români acesta ar fi al zecelea an consecutiv în care li se oferă această posibilitate. În anii anteriori, sute de elevii români selectați au locuit în casele unor familii americane din state precum Washington, Texas, Colorado, California, Hawaii, Iowa și Florida.

Înscrierea se face, începând de acum (aprilie 2025), prin transmiterea unui email la adresa flex.ro@americancouncils.org, prin care vă anunțați dorința de a participa la program și de a fi anunțați imediat ce încep înscrierile efectiv. De asemenea trebuie să vă faceți un cont pe platforma programului.

Înscrierea, însă, nu echivalează cu acceptarea în program. Pentru a fi acceptat în program, elevul va fi testat și va trebui să demonstreze că învață bine. FLEX nu este un program lingvistic, de aceea organizatorii spun că nu e obligatoriu ca elevii admiși în program să cunoască la perfecție limba engleză. Totuși ceva trebuie să știe, ca să poată urma acolo cursurile de liceu în limba engleză.

Finaliștii sunt selectați mai mult pentru că au demonstrat capacitatea de a se adapta și de a se dezvolta într-un mediu nou, mai degrabă decât pentru abilitățile lingvistice. Dacă un solicitant a demonstrat caracteristici care îl fac potrivit pentru program, dar nivelul lui de limba engleză nu este suficient, acesta poate fi eligibil și va primi instruire suplimentară de limbă.

Aplicațiile online se vor deschide în luna August 2025, asta dacă programul nu va suferi modificări în urma reevaluării, după cum e anunțat pe site. Deocamdată, costurile acoperite de program sunt cele anunțate:

  • costul biletelor de avion dus întors,
  • înscrierea la un liceul american,
  • cazarea la o familie americană
  • și o bursă de 200 de dolari lunar

 

Elevii nu pot alege destinația

Înainte de a vă înscrie în program trebuie să știți că participarea e destul de strictă în câteva privințe, de exemplu elevii nu-și pot alege destinația unde vor învăța, nici nu pot pleca de capul lor să viziteze SUA sau diverse rude pe care le au pe acolo, în timpul programului, și nici nu pot rămâne acolo după acel an. Nici elevii acceptați în programul FLEX, nici părinții lor nu pot alege locul unde sunt plasați să învețe sau să trăiască în S.U.A. Elevii sunt plasați în toate cele 50 de state americane, de obicei în zone suburbane și comunități rurale.

În anul școlar 2024-2025, la nivel global, aproximativ 1000 de liceeni au învățat în SUA în cadrul Programului FLEX. Fiecare bursier a locuit timp de un an împreună cu o familie americană și a studiat la un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA este recunoscut și echivalat de statul român.

Ce spun elevii care au fost acolo

Denisa a fost bursieră FLEX și a locuit la o familie din Normangee, Statul Texas în perioada 2023-2024, când a învățat la un liceu american. Amintirile ei sunt entuziaste: „În timpul anului petrecut în Statele Unite am stat la o familiei din Texas, iar aceasta a fost una dintre cele mai valoroase experiențe, întrucât dintr-o persoană singură la părinți, acum am 8 frați și încă o pereche de părinți, pe care, deși sunt la mii de kilometri distanță, îi simt mereu aproape. De asemenea, prin experiența FLEX m-am dezvoltat mult, devenind o persoana mai răbdătoare, mai organizată și mult mai atentă la toți cei din jur. Pe lângă realizările personale, am creat prietenii și amintiri de neînlocuit. Așa cum eu am devenit o cowgirl pentru totdeauna și FLEX este pentru totdeauna”.

Ce spun părinții care se tem să-și mai trimită copiii în SUA

Cele mai recente evoluții ale situației politice și știrile despre reținerea și deportarea unor studenți străini, aflați în SUA cu viză legală de studiu, sunt totuși de natură să umbrească frumusețea programelor precum FLEX, iar unii părinți români se gândesc că poate mai sigur ar fi să-și țină copiii acasă tura asta.

De exemplu C.C. spune că „Eu, ca părinte, în acest moment nu aș trimite copilul la studii în America. Având în vedere modul în care acționează cei de la ICE - arestare, detenție și deportare fără logică....”. 

Prin urmare, dacă nu intervine nimic până în august 2025, iar programul FLEX continuă, rămâne la latitudinea părinților și elevilor să decidă singuri dacă se vor înscrie sau nu. Ocazia și oportunitățile pe care le oferă programul sunt bune, dar ca de multe ori în viață realitatea adaugă tușe interesante care complică lucrurile.

 undefined

 

88 vizualizari Autor D.B. 01.04.2025
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.