Piața imobiliară în iunie 2025 – prețuri mai mari, chirii mai mici, amenințări cu TVA și impozite mărite
Cu cât s-au scumpit apartamentele și casele în ultima jumătate de an; De ce stagnează chiriile? Cum va influența piața imobiliară majorarea TVA de la 9 la 21% și creșterea impozitelor
La mijloc de 2025 piața imobiliară românească pare neatinsă încă de marile frământări politico-economice din țărișoară. Prețurile cerute de proprietari, în Anunțul Telefonic și pe www.anuntul.ro, cresc încet, dar sigur – în medie cu 11% față de decembrie 2024 – în timp ce chiriile se încăpățânează să rămână constante, ba chiar să scadă pe segmentele cele mai căutate – garsoniere și apartamente cu 2-3 camere. După cum am mai scris pe aici, „cât de rentabilă mai e investiția imobiliară?” e o întrebare cu răspuns complex. În condițiile în care toată lumea cumpără case pentru a le închiria, o să fim nevoiți să mai importăm niște chiriași, ca să ajungă să facă toată lumea profit.
Dar e posibil ca liniștea asta aparentă să fie doar aceea dinaintea furtunii, că peste situația locativă existentă se suprapune foamea de bani a guvernului, care amenință cu creșteri de taxe, impozite și TVA, ceea ce va inflama cu siguranță molcoma noastră piață imobiliară.
Cum au crescut prețurile în prima jumătate a anului 2025
Statisticile imobiliare sunt întocmite lunar de Anunțul Telefonic, din 1990 încoace, pe baza prețurilor cerute în anunțurile de vânzare publicate pe site și în ziar. Prețul real de tranzacționare rămâne „un secret” între vânzător, cumpărător și notar, de aceea statisticile se bazează pe prețul cerut de vânzător.
În prima jumătate a anului 2025 cea mai mare creștere de preț s-a înregistrat la garsoniere – 19% comparativ cu decembrie 2024, iar cea mai mică la case/vile – 6% comparativ cu decembrie 2025. Apartamentele cu două camere, vedetele căutărilor imobiliare în toate timpurile, s-au scumpit cu 10%.
Scumpiri mai mari s-au înregistrat la prețul pe mp construit, după cum se vede din tabel:
De ce stagnează chiriile?
Probabil pentru că sunt prea multe case libere pe piață și prea puțini chiriași. Conform Institutului Național de Statistică, numai în București sunt peste 200.000 de locuințe neocupate. Chiriile au avut o creștere anul trecut pe vremea asta, dar din iunie 2024, conform statisticilor Anunțul Telefonic, ele se mențin la același nivel cu foarte mici variații.
Pe ultima jumătate de an chiar au scăzut ușor, pe segmentele cele mai căutate: garsoniere, apartamente cu 2 și 3 camere. Chiriile pentru case/vile au crescut cu 5%, de asemenea chiriile pentru 4 camere au avut un salt spectaculos, dar este posibil să se datoreze apariției pe piața imobiliară a unor apartamente penthouse de lux care au tras în sus aceste statistici.
Cum vor afecta piața creșterile de impozite și TVA?
Greu de spus momentan, chiar dacă „experții” se lansează, ca de obicei, în tot felul de speculații. Vestea că va fi majorată cota de TVA pentru apartamentele de până în 600.000 de lei (120.000 de euro) de la 9 la 21% va da cu siguranță un imbold nesperat pieței imobiliare. Asta pentru că unii care încă se mai gândeau dacă să cumpere acum sau mai la toamnă se vor grăbi să semneze măcar antecontracte de vânzare cumpărare, ca să prindă prețul cu TVA redus.
Vom vedea acest reviriment probabil în numărul tranzacțiilor din iunie și iulie, dacă 1 august va fi data de la care se mărește cota de TVA, așa cum s-a anunțat. Deocamdată, pe lunile ianuarie-mai 2025 ANCPI a anunțat un număr total de 239.693 de tranzacții imobiliare în toată țara, o cifră ușor în scădere comparativ cu ceilalți ani.
Așadar, mai aveți la dispoziție luna iulie ca să găsiți apartamentul potrivit și să bateți palma cu proprietarul, dacă vreți să cumpărați la valoarea actuală. Creșterea TVA de la 1 august ar putea crește prețurile apartamentelor și cu 10.000 de euro, și nu numai la proprietățile noi, ci și la apartamentele vechi, căci întotdeauna au fost interconectate, pe principiul vaselor comunicante.
Apoi, încet încet e posibil să mai crească și chiriile, dacă se vor pune în practică creșterile de impozite anunțate: impozitul pe proprietate va crește probabil din ianuarie 2026, la fel cel pe veniturile din închirieri pe termen scurt. Adăugând scumpirile de energie electrică și ce o mai veni la pachet este foarte posibil să asistăm din 2026 și la o creștere a chiriilor.
Sau nu. Dar vom trăi și vom vedea.
339 vizualizari Autor D.B. 01.07.2025