Ce trebuie să știi dacă lucrezi de noapte
Ce drepturi ai dacă lucrezi pe tură de noapte? * Cum se calculează sporul de noapte? * În ce domenii poți găsi de lucru în schimbul 3?
Mulți salariați din România prestează, parțial sau în totalitate, muncă în schimbul 3 (de noapte). Cei care lucrează atunci când alții deja visează trebuie să știe că legea prevede atât un program de muncă mai scurt, cât și o schemă de salarizare diferită pentru ei. Întâi și întâi...
Ce este munca de noapte?
Conform Codului Muncii (Legea 53/2003, Art. 125), programul de lucru care începe la ora 22:00 și se termină la 6:00 reprezintă muncă de noapte.
Tot Codul Muncii spune că ești considerat salariat de noapte, dacă:
· din programul tău zilnic de lucru, cel puțin 3 ore sunt de la 10:00 PM la 6:00 AM;
· din timpul tău lunar de lucru, cel puțin 30% se desfășoară în interval orar de mai sus (ex. din 160 de ore lucrate pe lună, minimum 48 sunt de noapte).
Iar ca salariat de noapte trebuie să beneficiezi de niște drepturi.
Care sunt drepturile salariaților care prestează muncă de noapte?
În zilele în care lucrezi minimum 3 ore în intervalul 22:00-06:00, beneficiezi de:
- O durată a timpului de muncă nu mai mare de 8 ore zilnic (în medie) pe o perioadă de 3 luni. Dacă munca de noapte se desfășoară cumva în condiții speciale, limita de 8 ore poate fi depășită, dar numai dacă această extindere este trecută în contractul colectiv de muncă. Iar pentru orele suplimentare efectuate angajatorul este obligat să-ți ofere la schimb perioade de repaus sau bani în plus.
- Compensarea muncii de noapte:
- fie prin reducerea programului cu o oră, fără să ți se taie din salariul de bază. !Pontajul orelor lucrate trebuie să specifice clar durata turelor de noapte și orele libere de care beneficiezi în compensarea muncii de noapte. Astfel, la un program de 8 ore în intervalul orar de mai sus, vei figura în pontaj cu 7 ore de muncă de noapte și o oră liberă plătită;
- fie printr-un spor de noapte de 25% din salariul tău de bază pentru orele de noapte prestate.
Cum se calculează sporul de noapte?
Presupunem că ai un salariu de bază (brut) de 4500 lei la un program de 8 ore/zi. În cursul lunii martie 2025 să zicem că ai lucrat 8 ore de noapte. Sporul de noapte se calculează astfel:
Salariul de bază pe oră: 4500 lei/(8 ore/ zi x 21 zile)=4500 lei/168 = 26,78 lei/ora;
Sporul de noapte/oră: 26,78 lei/ora x 25% = 6,69 lei/ora;
Sporul pentru cele 8 ore de noapte lucrate: 8 ore x 6,69 lei/ora = 53,52 lei;
Salariul total brut pe luna martie 2025: 4500 lei + 53,52 lei = 4553,50 lei.
Bine de știut: sporul de noapte se impozitează, pentru că este considerat venit salarial și se ia în calcul la determinarea punctajului de pensie.
Atenție! Beneficiezi de spor de noapte pentru numai 7 ore din 8 dacă lucrezi, de exemplu, în intervalul 23:00-07:00 (deoarece, de la 06:01 încolo, programul este de zi) și nu beneficiezi deloc de acest spor dacă la tine la serviciu programul de lucru se încheie la ora 00:00 (pentru că de la 22:00 până la miezul nopții sunt doar două ore, nu trei cel puțin 3 cum prevede Codul Muncii).
3. Examene medicale periodice. Dacă urmează să desfășori muncă de noapte, vei fi supus unui examen medical gratuit înainte de începerea activității și apoi de examene medicale periodice. Condițiile de efectuare a examenului medical și periodicitatea acestuia se stabilesc, conform Codului Muncii, prin regulament aprobat de Ministrului muncii, familiei și protecției sociale și de Ministrerul sănătății. Iar în cazul în care, din pricina lucrului de noapte, te confrunți cu probleme de sănătate, poți fi mutat la un post de muncă de zi pentru care ești apt (cu acordul scris al tău și al angajatorului).
Cine nu poate presta muncă de noapte?
Persoanele care nu au voie sa lucreze de noapte sunt:
- tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
- persoanele care au interdicție prin certificat medical (se aduce la serviciu documentul doveditor de la doctor);
- femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte, fiind protejate de OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă. Deci dacă te afli într-una din aceste situații, trebuie să-ți dai acordul în scris că vrei și poți lucra timpul nopții, iar dacă sănătatea ta este afectată, angajatorul este obligat să te transfere pe un program de lucru pe timp de zi, cu menținerea salariului de bază brut. Dacă transferul nu este posibil, vei beneficia de concediu de risc maternal și indemnizație de risc maternal.
- părinții singuri, conform Legii 161/2024, pot lucra în ture de noapte doar dacă îşi doresc și nu pot fi obligați de către angajatori. Printre motivele pentru care turele de noapte trebuie excluse dacă părintele singur nu își exprimă disponibilitatea se află: importanța siguranței copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie rămâne singur în casă; posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte; dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale; impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.
Ce riscă angajatorii care nu respectă legea privind munca de noapte?
În primul rând, angajatorii au obligația de a informa Inspectoratul Teritorial de Muncă despre utilizarea muncii de noapte în firmă ca să poată fi monitorizate condițiile de lucru.
Încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte constituie contravenție și se sancționează cu amendă în valoare de la 1.500 lei până la 3.000 lei. Iar OUG nr. 96/ 2003 privind protecția maternității la locurile de muncă prevede sancțiunea amenzii de la 5.000 la 10.000 lei pentru obligarea salariatelor gravide, lăuze sau care alăptează, să presteze muncă de noapte.
Unde poți lucra de noapte?
Pentru cei care sunt activi când alții dorm duși, domeniile în care se poate lucra în schimbul 3 sunt diverse, iar posturile... destule:
- Dacă ești o persoană calmă și calculată în situații de criză, rezistentă (atât fizic, cât și psihic), empatică și flexibilă, poți alege jobul de îngrijitor bătrâni într-un cămin sau la domiciliu. Acest job se desfășoară și pe tură de noapte, iar media salariului net este de 5000 de lei.
- Te poți angaja vânzător sau casier pe ture de noapte în magazinele de cartier sau supermarketurile cu program nonstop. Nu e nevoie de experiență, e suficient să ai studii medii, să te pricepi la calculator (nivel mediu) și să fii o persoană amabilă. Media salariului net pentru cei care lucrează în comerț este 3700 lei la care se adaugă sporul de noapte.
-
Jobul de agent de curățenie este foarte căutat pe piața muncii de la noi, inclusiv pe turele de noapte (în clădiri de birouri, de exemplu). Îți permite și să câstigi destul de bine, salariul lunar pentru un agent de curățenie fiind, în medie, de 3440 de lei net.
- Jobul de recepționer hotel sau pensiune se desfășoară tot în 3 schimburi (de obicei se lucrează 2 zile cu 2 libere) și este potrivit pentru o persoană organizată, cu abilități de comunicare (cunoașterea limbii engleze la nivel conversațional este esențială), răbdare, atenție la nevoile clienților. Jobul de recepționer e ideal dacă ești student, iar salariul net este între 3300 și 4000 de lei.
- Tot pe tură de noapte, te poți angaja ca ambalator (în depozite, fabrici, tipografii), salariul mediu net fiind de 3200 lei, ca lucrător în producție publicitară (calificat sau necalificat) și amenajare retail (montezi bannere, afișe, casete luminoase etc., aranjezi marfa-n rafturi pe timpul nopții etc.) pe un salariu net între 4.000 și 6.000 de lei.
- Și industria are nevoie de lucrători pe timpul nopții. Poți lucra într-o fabrică sau uzină (de exemplu, salariul unui operator fabrică este între 3100 și 5000 de lei net, iar al unui montator de piese auto care lucrează în 3 schimburi este între 2700 și 3600 de lei plus tichete de masă și bonusuri de perfomanță), poți lucra ca fochist (salariul net este de la 5000 de lei în sus plus spor de noapte) ori ca electrician întreținere etc.
- Foamea nu ține cont de oră, așa că restaurantele și fast-food-urile au nevoie pe timp de noapte de shaormari (salariul e între 4500 și 5000 de lei în funcție de experiență), ajutori shaormari (salariul e de 3800 de lei ori), de bucătari (salariul e de 5500 de lei plus tips) etc.
- Jobul de operator sală de jocuri este și el în 3 schimburi, așa că poți lucra în domeniu în ture zi/noapte pentru un salariu de 3500 de lei net plus tips.
- Iar pentru că pază bună trece primejdia rea, se caută frecvent posturi de agenți de pază/securitate, dispeceri sisteme de efracție/ alarmare, la program de lucru în ture de zi și (mai ales) de noapte. Salariul mediu net în Pază și protectie este de 3100 de lei pe lună.
Acum că ai văzut ce spune legea, dar și în ce domenii poți lucra în schimbul 3, te sfătuim să te gandești și la tine înainte de a spune da unui job de noapte. Nu-ți neglija sănătatea (pentru că, pe termen lung, decalarea somnului îți poate dăuna) și nici pe cei dragi. Iar dacă vei considera pe parcurs că munca de noapte e prea solicitantă pentru tine, pe Anuntul.ro găsești mii de locuri de muncă la program de zi.
147 vizualizari Autor Raluca Cincu 29.04.2025