Ce impozite plătim în funcție de veniturile din activități independente

Impozitarea veniturilor din chirii, dobânzi, dividende, investiții pe bursă sau criptomonede; Cine reține impozitul și cum se declară la ANAF; Plata asigurărilor de sănătate pentru veniturile anuale cumulate

 

 Dacă pe lângă salariu mai aveți și alte venituri din ceea ce se cheamă „activități independente” - de exemplu câștiguri din chirii, din dobânzi sau dividende, din investiții pe bursă etc - știți desigur că pentru fiecare dintre aceste venituri sporadice trebuie să plătiți un impozit către stat și, în cazul în care suma lor depășește anumite praguri anuale, trebuie să plătiți și asigurări de sănătate pentru ele.

Pentru că există destul de multe legende pe marginea impozitării acestor venituri, încercăm mai jos să explicăm câteva scenarii mai des întâlnite și cum trebuie procedat în fiecare.

undefined

În principiu impozitarea acestor venituri este de două feluri:

-   care se reține la sursă – adică de către plătitor – iar persoana beneficiară NU e obligată să declare veniturile respective la ANAF;

-   care se declară și plătește de către beneficiar, la ANAF, prin declarația unică de venit, depusă în anul fiscal următor obținerii veniturilor, întotdeauna până la data de 25 mai.

Totuși, indiferent de situație, persoana fizică beneficiară a acestor venituri are obligația de a depune declarația unică, mai ales dacă are mai multe venituri cumulate sau dacă fie și numai unul dintre ele depășește pragurile pentru care trebuie plătite asigurări de sănătate.

undefined

Iată și câtea cazuri concrete:

Impozitarea veniturilor din chirii

Dacă aveți proprietăți pe care le oferiți spre închiriere, impozitarea, reținerea și virarea banilor către ANAF diferă în funcție de ce fel de chiriași aveți, astfel:

1. Dacă chiriașul este persoană fizică, atunci proprietarul este cel care trebuie să declare la ANAF atât contractul de închiriere (prin formularul C168 care se depune în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului) cât și venitul anual. Acesta se declară în anul următor obținerii venitului (deci în 2025 pentru chiriile obținute în 2024) până la data de 25 mai. În declarația unică de venit se trece chiria totală obținută în anul respectiv, din care se scade o cotă forfetară de 20%, deci impozitul anual de 10% se plătește calculat la 80% din venitul total.

2. Dacă chiriașul este persoană juridică, atunci cade în sarcina chiriașului să rețină și să vireze către ANAF, lunar, impozitul pentru chirie pe care îl datorează proprietarul, scăzând cota forfetară de 20%. Proprietarului îi rămâne să declare și să plătească numai asigurarea medicală.

Însă, proprietarul trebuie să țină cont, în ambele cazuri, indiferent ce fel de chiriaș are, să calculeze și să plătească către stat (adică tot la ANAF) asigurările de sănătate aferente acestui venit, în funcție de plafonul în care se încadrează cu veniturile: adică 10% din 6, 12 sau 24 de salarii minime pe economie la data obținerii venitului.

De exemplu în 2025, salariul minim este de 4.050 lei, deci cele trei plafoane sunt: 24.300 lei, 48.600 lei și 97.200 lei

Găsiți aici exemple concrete de calcul și mai multe informații despre impozitarea veniturilor din chirii, fie pe termen lung sau scurt (regim hotelier).

undefined

Impozitarea veniturilor din Cryptomonede

În cazul cryptomonedelor de orice fel, impozitarea de 10% se face asupra câștigului net. Acesta reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție al respectivelor monede.

Conform Codului fiscal, este scutit de impozitare câștigul care nu depășește într-un an fiscal 600 de lei din tranzacții cu monede.

Persoana fizică trebuie să depună declarația unică anuală, să declare venitul din tranzacțiile cu cryptomonede, să achite atât impozitul de 10% pe câștigul net cât și cota aferentă de asigurări de sănătate, dacă câștigurile respective se încadrează în plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe economie.

Impozitarea veniturilor din dobânzi

Și veniturile obținute din dobânzi sunt impozitate tot cu 10%, plus asigurările medicale calculate în funcție de cele trei plafoane amintite.

În acest caz, impozitul este reținut la sursă de către bănci și virat direct către ANAF, în contul persoanei fizice care a obținut respectivele venituri. Persoana fizică NU mai trebuie să declare aceste venituri la ANAF, însă atunci când faceți declarația unică trebuie să țineți cont dacă pe lângă alte venituri (salarii, chirii etc) ați avut și aceste venituri din dobânzi, și să le adăugați la calcularea plafonului pentru asigurări de sănătate.

Cum dobânzile nu sunt prea mari, depinde de suma din depozitul bancar dacă veți atinge sau nu plafonul pentru plata celor 10% asigurări de sănătate. Dacă ați avut un câștig din dobânzi mai mare de 4.050 de lei în 2025, așadar, veți achita suplimentar o taxă pentru asigurarea de sănătate de cel puțin 405 de lei în anul următor, adică în 2026.

Dacă banca la care aveți depozitul nu v-a transmis un email sau o scrisoare cu veniturile obținute din dobânzi puteți să le aflați direct din SPV (Spațiul Virtual Privat – contul dvs. la ANAF) cu o simplă cerere.

Impozitarea veniturilor din dividende

Ca acționari în diverse firme, și implicit primitori de dividende, persoanele fizice sunt impozitate cu 10% din acest câștig. Ca și în cazul dobânzilor, și pentru dividende impozitul se reține și plătește de către firma care le acordă, deci persoana fizică NU trebuie să le declare ci doar să-și plătească asigurările de sănătate, dacă depășește plafoanele amintite, de 6,12 sau 24 de salarii minime.

Pentru a afla câte dividende ați obținut – în caz că nu sunteți anunțați de firma respectivă - trebuie să faceți tot o cerere la ANAF (în SPV) începând din luna martie a anului fiscal următor, adică după ce toate firmele și-au închis situația fiscală anuală.

Impozitarea veniturilor din tranzacții cu titluri de valoare și de stat

Aici se aplică cote diferite de impozitare, în funcție de durata deținerii respectivelor titluri, astfel:

-   Impozit de 1% pentru câștigurile obținute din tranzacționarea titlurilor de valoare deținute mai mult de un an de zile (365 de zile)

-   Impozit de 3% pentru câștigurile obținute din tranzacționarea titlurilor de valoare deținute mai puțin de un an de zile (365 de zile)

Calcularea impozitului, reținerea și virarea lui către ANAF se face de către cei care intermediază vânzarea titlurilor. Deținătorii titlurilor și implicit beneficiarii câștigurilor NU au obligația să declare aceste venituri, dar ca și în cazurile de mai sus sunt obligați să plătească asigurările de sănătate, dacă câștigurile obținute din tranzacționarea titlurilor au fost mai mari decât plafoanele de 6, 12 și 24 de salarii minime brute pe economie.

Atenție! Singurele titluri neimpozitate sunt cele de stat.

Venituri din jocuri de noroc

Indiferent cum se numesc respectivele jocuri de noroc (premii, loterie, jak-pot, păcănele), toate veniturile obținute prin astfel de metode se impozitează.

Reținerea impozitului se face tot la sursă, iar impozitul se calculează la fiecare plată, prin aplicarea unei formule de calcul asupra venitului brut. De exemplu:

-   Venituri brute de până la 10.000 de lei – se impozitează cu 3%

-   Veniturile brute cuprinse între 10.000 și 66.750 de lei – se impozitează cu 300 de lei + 20% pentru ceea ce depășește 10.000 de lei

-   Veniturile brute ce depășesc 66.750 de lei – se impozitează cu 11.650 de lei + 40% din ce depășește suma de 66.750 de lei.

Singurele venituri neimpozabile din jocuri de noroc sunt cele care se situează sub 600 de lei/an.

Pentru restul, fiecare persoană care le câștigă trebuie să-și calculeze și să-și plătească asigurările de sănătate. 

Alte venituri neidentificate

Dacă aveți alt fel de venituri constante, dar care nu se regăsesc în niciuna dintre categoriile de mai sus, asimilate veniturilor din activități independente, ar fi bine să cereți consiliere de la ANAF pentru a vedea ce fel de impozitare vi se aplică. În caz contrar, dacă ANAF constată că vă intră în conturi sume cu proveniență neidentificată, sunteți pasibili de o impozitare cu 70% a acestor sume și s-ar putea să nu vă convină.

 

Concluzie: așadar, pentru majoritatea veniturilor din activități independente, cu excepția chiriilor și cryptomonedelor, beneficiarul NU are obligația declarării lor la ANAF, pentru că plătitorul respectivelor venituri face acest lucru în locul lui. Singura obligație a persoanei fizice care obține venituri din activități independente este ca în cazul mai multor venituri cumulate să cacluleze și să plătească asigurările de sănătate, 10% raportat la unul din cele trei plafoane în care i se încadrează venitul anual cumulat. Și asta până la 25 mai a anului fiscal următor celui în care a obținut veniturile. 

 

18 vizualizari Autor D.B. 14.04.2025
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.