Impozitul pe vânzarea apartamentelor, caselor și terenurilor în 2024

Cum se calculează impozitul pe vânzarea proprietăților imobiliare; Cine trebuie să plătească impozitul; Cine face excepție; Cât plătești impozit dacă vinzi sub prețul de piață

 

Începând din 2023 statul a decis să impoziteze orice sumă provenită din vânzarea unei proprietăți imobiliare. Până atunci erau scutite de impozit vânzările pe sumele care nu depășeau 450.000 de lei, adică maximum 90.000 de euro.

De anul trecut, deci, oricine vinde o proprietate (clădire, teren), indiferent pe ce sumă, trebuie să achite pe lângă toate taxele notariale și un impozit către stat. Dacă deja sunteți în discuții avansate pentru apartamentul sau terenul scos la vânzare, iată ce trebuie să știți:

Cum se calculează impozitul pe vânzarea proprietăților imobiliare (apartament, casă sau teren)

Procentul de impozitare diferă în funcție de cât timp ați avut respectiva proprietate (apartament, casă, teren) în posesie. Adică:

  •      3 % pentru construcțiile și terenurile de orice fel, deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
  •      1 % pentru construcțiile și terenurile de orice fel, deținute o perioadă mai mare de 3 ani.

Impozitul se calculează și se încasează de către notarul public, la valoarea declarată în contractul de vânzare prin care se transferă dreptul de proprietate. Notarul autentifică contractul de vânzare, reține impozitul și îl virează în contul statului până la data de 25 a lunii următoare.

ATENȚIE! Pentru acest venit din vânzarea de proprietăți NU se datorează și CASS.

Citește și de ce acte ai nevoie ca să vinzi/cumperi o proprietate.

Cât plătești impozit dacă vinzi sub prețul pieței

Totuși, dacă în contract se declară o valoare mai mică decât cea stabilită prin studiul de piață realizat periodic de către camerele notarilor publici (cu experți evaluatori autorizați), impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață.

Adică nu prea merge să păcăliți notarul și statul implicit, chiar dacă voi vreți să spuneți că faceți un gest frumos pentru niște tineri la început de drum și le dați casa mai ieftin.

Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață, care conțin informații despre valorile minime de pe piața imobiliară din anul precedent.

ATENȚIE! Așadar, în actul de vânzare se va menționa numai prețul real al tranzacției. Declararea unui preț fictiv sau derizoriu este un motiv de anulare a actului conform art. 1665 din Cod Civil, explică notarul Marius Pavelescu, din București.

Cine plătește impozitul la vânzarea unui imobil?

Vânzătorul proprietății este cel căruia îi revine obligația de a plăti impozitul la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil.

Dacă în general cumpărătorul este cel care suportă, în mod tradițional, cheltuielile notariale, impozitul nu poate fi transferat tot asupra acestuia.

Cine face excepție

Nu se plătește impozit pe vânzarea unui imobil (apartament, casă, teren) în următoarele cazuri:

  •      Dacă vânzătorul a dobândit dreptul de proprietate asupra terenurilor și construcțiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale (de exemplu naționalizatele);
  •      Dacă se fac donații între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți;
  •      În cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare;
  •      În cazurile care se încadrează în condițiile art. 13 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996;
  •      În cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, în condițiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată.

 undefined

Impozite pentru vânzarea terenurilor agricole din extravilan

Dacă vindeți terenuri agricole extravilane înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, veți achita și un impozit de 80% din diferența dintre valoarea terenurilor agricole de la data vânzării și cea de la data cumpărării. Presupunând că această diferență este pozitivă.

Deci, acest impozit trebuie plătit doar dacă vânzarea terenului agricol extravilan are loc într-un termen mai scurt de 8 ani de la data cumpărării.

Valoarea terenului se determină tot după valoarea orientativă stabilită prin expertiza realizată de Camera notarilor publici, ca și în cazul celorlalte imobile.

Vânzarea bunurilor imobile moștenite

Chiar dacă bunul imobil (casă, teren, apartament) a fost dobândit prin moștenire, moștenitorul care dorește să vândă un astfel de bun datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacției, prin aplicarea cotei de 1% sau 3%, în funcție de momentul dobândirii bunului.

Data dobândirii bunului este data la care a decedat fostul proprietar, indiferent de data la care a fost eliberat certificatul de moștenitor din care rezultă calitatea de moștenitor și care face dovada dreptului de proprietate asupra bunului imobil vândut.

Alte detalii și cazuri concrete de modalități de calcul pentru impozitul datorat pe venitul din vânzarea proprietăților imobiliare se găsesc în HG 1336/2023, care conține normele metodologice pentru modificările aduse Codului fiscal.

3.359 vizualizari Autor D.B. 10.06.2024
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.