Mai mulți bani în mână la salariu - cum poți beneficia de scutirea personală de impozit în 2025

Ce este deducerea personală și cine poate beneficia de ea? * Cum se calculează deducerea personală? * Ce acte sunt necesare pentru deducerea personală?

Dacă sunteți angajați legal (bine, nici nu recomandăm altfel), pe lângă asigurările sociale, de sănătate și contribuția asiguratorie pentru muncă, vi se reține din salariul brut impozitul pe venit care este 10% pentru toată lumea. Atunci cum se face că un coleg de serviciu cu același salariu brut nu ia la final de lună același salariu net ca al vostru? Păi acest lucru depinde de deducerea (sau scutirea) personală

Ce este deducerea personală?

Acea sumă de bani care vi se scade din venitul brut înainte de calcularea impozitului pe venit pentru a reduce baza impozabilă. Este practic o măsură fiscală (reglementată prin Art. 77 din Codul Fiscal) care vă permite vouă, angajaților, să dați mai puțini bani la stat când luați leafa și, implicit, să rămâneți cu un salariu net un pic mai mare la final de lună.

Atenție, deducerea nu e pentru toată lumea!

 

undefined

Cine beneficiază de deducerea personală?

Scutirea aceasta se aplică în funcție de:

A. Venitul brut lunar: deducerea personală se acordă progresiv, în funcție de venitul brut. Asta înseamnă că, cu cât venitul vostru brut este mai mic, cu atât deducerea personală este mai mare.

Pentru a beneficia de această scutire, salariul lunar brut trebuie să fie de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe economie care, apropo, este de 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025 (respectiv 4.582 pentru cei care lucrează în domeniul Construcții).

Carevasăzică la momentul actual beneficiază de deducere cei cu salariul brut de până-n 6.050 lei, respectiv 6.582 de lei pentru cei din Construcții).

 B. Numărul de persoane aflate în întreținere care pot fi:

  • soția sau soțul (în caz de incapacitate de muncă, boală gravă etc.);
  • copiii voștri minori (inclusiv cei adoptați);
  • copiii voștri majori, care sunt încă în întreținerea voastră, dacă aceștia urmează o formă de învățământ, nu au venituri proprii și nu sunt căsătoriți;
  • rudele voastre până la gradul al doilea inclusiv (părinții, frații, bunicii, nepoții) ori rudele soțului/soției (afinii) până la gradul al doilea inclusiv (socrii, cumnații, bunicii soțului/soției) care nu au venituri proprii suficiente pentru a se întreține. Bine de știut: persoana aflată în întreţinere nu trebuie neapărat să stea cu voi în casă.

Totuși, pentru a fi considerate persoane aflate în întreținere, rudele de mai sus trebuie să îndeplinească niște condiții. Și anume:

  • veniturile lor (impozabile și neimpozabile) nu trebuie să depășească lunar 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (adică 810 lei). Excepție fac ajutoarele acordate persoanelor persecutate politic, persoanelor deportate în străinătate, emigranților politici, refugiaților sau persoanelor cărora li s-a acordat protecție subsidiară, persoanelor care primesc pensii de urmaș sau de handicap, bursele și premiile.
  • să nu dețină terenuri agricole și silvice în suprafață de peste 10.000 m2 în zonele de deal și de câmpie și de peste 20.000 m2 în zonele montane;
  • să nu fie la închisoare.

Cum se calculează deducerea personală în 2025?

Cum am menționat la începutul articolului, ca urmare a deducerii personale, doi angajați cu același salariu brut pot primi salarii nete diferite.

Să presupunem că dumneavoastră și colegii lucrați pe minimul pe economie, adică aveți cu toții salariul brut de 4.050 de lei pe lună. Dar...

... dumneavoastră nu aveți nicio persoană în întreținere, prin urmare, beneficiați de o scutire de 20%, adică baza impozabilă scade cu 810 lei;

... un coleg are 1 persoană în întreţinere și beneficiază de o deducere de 25%, adică baza impozabilă scade cu 1.013 lei;

... al treilea coleg are 2 persoane în întreţinere și scutirea este de 30%, adică baza impozabilă scade cu 1.215 lei;

... alt patrulea coleg are 3 persoane în întreţinere, iar scutirea este de 35%, adică baza impozabilă scade cu 1.418 lei;

... alt cincilea coleg are 4 sau mai multe persoane în întreținere și beneficiază de o scutire de 45%, adică baza impozabilă scade cu 1.823 lei.

 

Iar pe măsură ce angajatorul vă mărește salariul (Doamne-ajută la toată lumea!), procentul deducerii personale scade conform tabelului de mai jos:

undefined

!De deducerea personală beneficiază atât angajații rezidenți, cât și angajații nerezidenți care sunt prezenți o perioadă mai lungă de timp în România (mai exact o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc per total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive și care obțin venituri de la noi din țară sau din afară).

Bine de știut: tinerii și angajații ai căror copii minori sunt înscriși într-o unitate de învățământ vor plăti un impozit și mai mic. Adică, pe lângă deducerea de bază din tabelul de mai sus, mai beneficiază de o deducere personală suplimentară de... 

  •  15% din salariul minim brut angajații cu vârsta până la 26 de ani, care câștigă un salariu lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe economie;
  • 100 de lei pe lună pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 de ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. !Deducerea aceasta se acordă numai unuia dintre părinți, în cazul în care copilul este întreținut de ambii.

Cine stabilește deducerea personală?


Deducerea personală se stabilește de către angajator prin departamentul de Resurse Umane, având în vedere cuantumul venitului brut realizat lunar și numărul de persoane declarate în întreținerea dvs., salariatul.

Documente necesare pentru deducerea personală

Dacă aveți copii minori în întreținere, trebuie să depuneți la HR următoarele acte:

  • o declarație pe proprie răspundere (formular tip);
  • copii după certificatul de naștere și cartea de identitate a copilului minor, dacă este cazul.
  • adeverință de la unitatea de învățământ unde este înscris copilul.

Important! În cazul în care copilul minor declarat în întreținere își găsește un job potrivit vârstei, sunteți obligați să informați imediat angajatorul în vederea recalculării deducerii personale.

Dacă aveți copii majori în întreținere, trebuie să depuneți:

  • o declarație pe proprie răspundere (formular tip);
  • declaraţie pe propria răspundere din partea soţului/soţiei sau o adeverinţă emisă de plătitorul de venit din salarii al acestuia/acesteia, după caz, din care să rezulte numărul şi identitatea copiilor care sunt luaţi în întreţinere de fiecare soţ/soţie;
  • declarația pe proprie răspundere a copilul major (formular tip);
  • documente care atestă gradul de rudenie/afinitate al persoanei luate în întreținere în raport cu dvs., angajatul;
  • documente care dovedesc cuantumul și natura veniturilor realizate de persoana luată în întreținere.

Iar pentru preluarea în întreținere a soției/soțului sau rudelor/afinilor până la gradul al doilea inclusiv trebuie să depuneți la Resurse Umane următoarele documente:

  • o declarație pe proprie răspundere (formular tip);
  • declarația pe proprie răspundere a persoanei majore luate în întreținere (formular tip);
  • documente care atestă gradul de rudenie/afinitate al persoanei luate în întreținere în raport cu dvs., angajatul;
  • documente care dovedesc cuantumul și natura veniturilor realizate de persoana luată în întreținere, documente din care trebuie să reiasă că veniturile lunare impozabile si neimpozabile nu depășesc 20% din salariul minim brut pe țară (aici se ia în calcul și o declarație pe proprie răspundere).

 

Foto: freepik, Codul fiscal

 

922 vizualizari Autor Raluca Cincu 31.01.2025
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.