Tocmai ți-ai luat mașină? Află cum o înmatriculezi
Vezi unde, când, cum se face și cât costă înmatricularea unei mașini noi, dar și ce pățești dacă circuli cu un autovehicul neînmatriculat.
Dacă tocmai ți-ai cumpărat o mașină nouă, înainte de a ieși cu ea la plimbare e bine să ai în vedere și procesul de înmatriculare. Iată ce trebuie să știi:
Unde se înmatriculează mașina?
Înmatricularea unui autoturism se face la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (pe scurt - DRPCIV) din județul în care ai domiciliul sau reședința.
Când trebuie înmatriculată mașina?
Înmatricularea se realizează în termen de 30 de zile de la cumpărarea autoturismului. Nu mai târziu. Deci nu te culca pe o ureche că „e timp" și începe să pregătești din vreme dosarul.
Ce acte sunt necesare pentru înmatriculare auto?
Pentru a înmatricula o mașină nou-nouță luată de la noi sau din altă țară membră UE, nelipsitul dosar cu șină trebuie să conțină următoarele documente:
- Cererea de înmatriculare auto (o poți descărca de aici)
- Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei (daca vrea și nevasta, de exemplu, să fie trecută pe certificatul de înmatriculare, se va depune şi fişa completată cu datele ei);
- Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare;
- Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
- Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului mașinii, în termenul de valabilitate al acestuia;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului (original și copie);
- Cartea de identitate a mașinii (original și copie);
- Chitanța pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.
- Acte care atestă dobândirea personalității juridice (în cazul în care vrei să înmatriculezi mașina pe firmă).
Dacă mașina cea nouă a fost cumpărată dintr-o țară nonUE, pe lângă hârtiile de mai sus mai trebuie să pui la dosar dovada efectuării formalităților vamale de import (în original sau copie legalizată). Vezi că înainte de înmatriculare trebuie să dai o fugă și la RAR.
Sfat: Înainte de a începe să aduni toate actele, e recomandat să faci o programare prealabilă la DRPCIV pentru a stabili data şi ora la care trebuie să mergi la ghişeu cu dosarul. Programările se pot face online chiar pe site-ul DRPCIV.
Cât costă să înmatriculezi o mașină nouă-n 2024?
Ai de dat așa:
- 49 de lei pe certificatul de înmatriculare;
- 40 de lei pe plăcuțele de înmatriculare la rând (costă 20 de lei placuța din față și 20 de lei cea din spate). Dacă vrei un număr preferențial (din acela care se termină-n BOS, ZEU, LUX ș.a.m.d.), trebuie să achiți 90 de lei. Verificarea disponibilității numărului dorit se face aici. Apropo de numere preferențiale, vezi că nu poți să-ți pui la mașină chiar orice număr de înmatriculare vrei. De exemplu, combinațiile de litere cu conotație sexuală sau insulte sunt interzise. Nici numerele cu III sau OOO nu sunt acceptate, fiindcă sunt greu de identificat în trafic. De asemenea, ești refuzat la înmatriculări și dacă vrei unul dintre numerele speciale - GUV, SRI, MAI etc. - acestea fiind rezervate doar instituțiilor respective.
Poți plăti online direct pe site-ul DRPCIV, dar și prin Internet Banking, virament bancar, mandat poștal sau numerar în contul BCR, CEC Bank, respectiv stațiile de plată SelfPay. Atenție! Taxa pentru certificatul de înmatriculare nu se mai plătește cash la ghișeele DRPCIV, dar taxa pentru plăcuțe, da.
Apropo de plăcuțe, din 27.06.2022 mașinile cu zero emisii primesc numere verzi. Motiv de supărare pentru cei care nu-și permit o „electrică" și se simt discriminați. Parcă și aud în trafic: - Ce te bagi, bă, electrizatule? sau - Dă-te, bă, că mă poluezi!
Potrivit unui comunicat al DRPCIV, atribuirea de plăcuțe cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde la prima înmatriculare se face doar la solicitarea expresă a proprietarului.
Ce riști dacă circuli... neînmatriculat?
Păi... conform Art. 334, alin. 1 Cod Penal, între 1 și 3 ani de pușcărie sau o amendă penală. Plus permisul suspendat, plus o pedeapsă complementară (de interzicere a dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, de exemplu). Deci fii legal. Tot timpul legal.
3.242 vizualizari Autor Raluca Cincu 06.07.2022