Unde și în ce condiții poți sta în București cu maximum 200 de euro/lună
Cu ce chirii își întâmpină Bucureștiul studenții; Chiriile au crescut, în medie, cu peste 20% în ultimul an; Ce sumă e necesară în prima lună de închiriere
Dacă pe partea de vânzare, piața imobiliară a luat-o în jos de aproape 12 luni, chiriile au luat-o în direcția opusă și au crescut în ultimul an cu același procent, în medie, cu care au scăzut vânzările – adică 20%. Cele mai scumpe chirii sunt la case/vile și la apartamentele cu 4 camere, dar și garsonierele și apartamentele cu 2 camere au înregistrat creșteri semnificative.
Cum se întâmplă în fiecare toamnă, în apropierea începerii anului universitar, chiriile au prostul obicei de a se umfla în pene, mai ales în fața studenților cărora nu le place căminul. Dacă părinții nu se uită la bani, oferte sunt destule, dar dacă studentul va munci ca să-și plătească propria chirie, atunci vor fi de preferat chiriile ceva mai modeste, ca să-i mai rămână și studentului niscai bani de buzunar.
La categoria sub 200 de euro (maximum 1.000 de lei) sunt doar 19 oferte de garsoniere în București (din aproape 300 câte sunt de închiriat). Majoritatea situate la periferie (Giurgiului, 13 Septembrie, Sebastian, Ghencea) și destul de înghesuite cât să încapă un student slăbuț și borcanele lui cu zacuscă de la mama (17-30mp).
Iată un top al celor mai ieftine oferte valabile la început de septembrie 2023 (fotografiile nu sunt punctul forte al proprietarilor, dar nici realitățile nu par să fie de luat ochii):
1. Giurgiului – o cameră de 20mp pentru nepretențioși, cu WC-ul în curte – 450 RON, plus comision și garanție.
2. Progresul – o cameră de 15mp – 650 RON plus comisionul și garanția, plătibilă în rate
3. Iancului – cameră de 20mp situată într-o vilă – 140 euro (700 RON)
4. Drumul Taberei – garsonieră semidecomandată – 800 RON
5. Brâncoveanu – o cameră de 20mp, în bloc curat fără restanțieri – 900 RON, plus garanția încă o lună de chirie
6. Cotroceni/Eroilor – o cameră de 20mp la mansardă, cu WC comun cu alt chiriaș, dar priveliște de Cotroceni – doar pentru „persoane serioase și curate” – 850 RON
7. Sălaj – garsonieră de 30mp, doar pentru „persoane fără copii și alte vicii” – 900 RON, se plătește și o lună de garanție
8. Piața Alba Iulia – o garsonieră de 22mp, cu o panorama infinită și prețuri mici la întreținere – 200 euro (1.000 RON)
Prețuri în plus față de chirie - cât ai nevoie în prima lună
Pe lângă chiria lunară, potențialii chiriași trebuie să ia în calcul și cheltuielile cu întreținerea (gaze, electricitate, căldură etc) dar și sumele cerute la început, ca garanție de bună purtare. Ele pot fi de la două chirii lunare în sus. Nu sunt legale, dar sunt o practică prin care proprietarii vor să-și pună la adăpost avutul. Unii proprietari acceptă plata garanției și în mai multe rate. E bine ca în aceste condiții să se pună și chiriașii la adăpost de capriciile proprietarilor și să ceară înregistrarea contractului de închiriere la ANAF.
În unele anunțuri apare și un comision perceput de agenția care intermediază închirerea, de până la 50% din prima chirie. De vreme ce e menționat în anunț, acesta va fi plătit de chiriaș.
Așadar, dacă e să tragem linie și să socotim cam cât trebuie să aibă în buzunar studentul care închiriază o garsonieră de 200 de euro azi, ar fi cam așa:
Chiria 1 lună = 200 euro
Comisionul agenției – 100 euro
Garanția pe 2 luni = 400 euro
Total = 700 de euro
Desigur că mai există varianta închirierii unui apartament mai mare, în care mai mulți studenți să-și împartă costurile de întreținere și chirie. Din punctul ăsta de vedere sunt ideale apartamentele cu 3 și 4 camere, unde o chirie de 600-1.000 de euro poate fi împărțită la 3 sau 4 persoane, deci ar ieși tot un cost de 200-250 de euro lunar. Dar atunci de ce nu ai sta la cămin?
Aici ofertele sunt mult mai diverse – aproape 200 de apartamente cu 3 camere, cu chirii de maximum 600 de euro și 28 de apartamente cu 4 camere cu chirii de maximum 1000 de euro. Există și peste 200 de apartamente cu 2 camere, cu chirii de maximum 400 de euro. Căutați, analizați și comparați. Dar înainte de a închiria o casă, e bine să știi câteva lucruri foarte importante.
Spor la găsit gazda perfectă!
1.369 vizualizari Autor D.B. 12.09.2023