Ce trebuie să știi atunci când vrei să-ți iei un al doilea serviciu
Sfaturi de urmat atunci când vrei să îți iei un loc de muncă part time * Ce spune Codul Muncii despre al doilea job? * Idei de joburi part time
De multe ori, veniturile obținute dintr-o singură sursă nu sunt de-ajuns și se mai întâmplă „să rămână prea multă lună la final de salariu”. Soluția? Pe lângă locul de muncă pe care încă îl ai deja, cel de 8 ore pe zi, ai putea alege un al doilea job și să îţi rotunjești astfel veniturile.
„O activitate part time pleacă în primul rând de la perspectiva financiară. Majoritatea românilor își iau un al doilea loc de muncă (la locul de muncă principal, adică în aceeași firmă, sau la alt angajator), pentru că nu se ajung cu banii în traiul de zi cu zi și nu reușesc să acopere cheltuielile gospodăriei dintr-un singur salariu. Există și o a doua categorie de angajați, și anume cei care își iau un al doilea job plecând de la un hobby (fotografie, sport, gătit) sau un alt domeniu de activitate în care își doresc să profeseze în viitor. De asemenea, mai există și cazul micilor antreprenori care își păstrează locul de muncă, dar dețin și o activitate pe cont propriu: PFA, SRL, asociat unic sau în parteneriat cu cineva pentru o completare a veniturilor”, spune Gabriel Chicioreanu, consultant în managementul carierei (4Career).
Iată câteva sfaturi de care e bine să ții cont atunci când vrei să îmbini două (sau mai multe) joburi:
- Gândește-te la câte ore pe săptămână ai putea dedica unui al doilea loc de muncă. În funcție de asta, vei putea stabili dacă optezi pentru un job seara, după ce termini programul full time, sau în weekend. Mai bine îți iei un al doilea job la final de săptămână sau două joburi part time decât să nu dormi suficient și să te îmbolnăvești.
- Hotărăște-te cum preferi să lucrezi: la firmă sau de acasă. Ideal ar fi să găsești un al doilea job care îți permite să lucrezi de acasă sau un job aproape de locuință ori de locul de muncă principal pentru a nu pierde timp în trafic.
- Folosește-ți abilitățile pe care le ai și încearcă să găsești un job plătit cu mai mult decât salariul minim. De exemplu, dacă „știi cu calculatoarele", poți câștiga bani frumoși făcând de acasă web design, programare, tehnoredactare, editare foto/video etc.
- Dezvoltă-ți abilități noi: poți profita de un al doilea job pentru a-ți dezvolta aptitudini diferite față de cele dobândite la locul de muncă full time. De exemplu, dacă visul tău este să gătești într-o bucătărie profesională, ai putea începe cu un job part time ca ajutor de bucătar.
- Asigură-te că nu există un conflict de interese între primul și cel de-al doilea job. Dacă ești mecanic auto de la 9 la 17, nu e în regulă să-ți iei de lucru acasă și să repari mașinile clienților în propria ta curte.
- Folosește banii câștigați suplimentar pentru a-ți atinge obiectivele. Dacă ți-ai propus să strângi bani pentru a achita un credit sau pentru a merge într-o vacanță de o lună, respectă acest lucru și nu-i cheltui inutil pe haine luate la întâmplare, pe ieșiri costisitoare în oraș etc. doar pentru că ai dat de bani în plus. Până la urmă, dacă nu faci niciun progres în ceea ce privește atingerea obiectivului tău, degeaba îți mai iei al doilea serviciu.
Ce spune Codul Muncii despre posibilitatea de a avea al doilea job?
Cumulul de funcții
Conform Codului Muncii (art. 35), un angajat poate să cumuleze mai multe funcții la același angajator sau la mai mulți angajatori. Excepție fac cei cu profesii liberale (ex. avocații) și cei din sectorul public (ex. senatorii, deputații). Nici medicii nu pot lucra, de exemplu, și în domeniul farmaceutic, iar unii salariați care au în contractul de angajare clauze de fidelitate sau de non-concurență nu pot deține mai multe funcții în același domeniu la angajatori diferiți.
Timpul de lucru
Deși legislația nu prevede durata maximă a muncii în caz de cumul de contracte, „trebuie să știți că nu aveți voie să lucrați mai mult de 12 ore pe zi sau 60 de ore pe săptămână dacă aveți un al doilea sau al treilea job”, precizează Gabriel Chicioreanu. Oricum nu poți fi eficient la job 14-16 ore pe zi, 7 zile din 7 pe termen lung. În această situație, este necesară crearea unui program individualizat de lucru. „Eu am, de exemplu, 5 joburi part time, pentru că lucrez câteva ore în mai multe proiecte, dar am grijă mereu să nu depășesc limita de 60 de ore lucrate săptămânal pentru a nu crea prejudicii colaboratorilor mei și, bineînțeles, pentru ca eu sa pot beneficia de odihnă suficientă”.
Concediile
Trebuie să știi că ai dreptul la 20 de zile de concediu de odihnă pe an, indiferent dacă lucrezi full time sau part time. Exemplu: Dacă Ionel are două contracte de muncă, unu de 8 ore pe zi și al doilea de 4 ore pe zi, atunci Ionel va avea un drept total de 40 de zile de concediu de odihnă pe an. În ceea ce privește concediul medical, Ionel își va lua liber de la ambele joburi, pentru că se consideră că este inapt de muncă în perioada respectivă. Nu va încerca să păcălească sistemul și să ia 75% la sută din salariu de la un job și 100% de la celelălalt, pentru că poate fi depistat imediat după CNP și… nu va fi bine pentru Ionel.
Contribuțiile la stat
Este important de știut și că, din ianuarie 2020, conform Legii nr. 263/2019, pentru salariații part time se plătesc la stat taxe (contribuțiile la pensie și la sănătate) în mod proporțional cu veniturile obținute, nu la nivelul salariului minim brut pe țară, cum se întâmpla până atunci.
Este necesar să anunțați angajatorii că mai aveți un loc de muncă?
„Dacă la actualul loc de muncă, cel full time, vi se mai pontează din când în când și ore suplimentare, sunteți obligați să vă anunțați angajatorul că urmează să vă luați și un job part time de 4 ore, de exemplu, pentru ca șeful să nu vă mai solicite să lucrați peste program. Evitați astfel să-l puneți în situația de a fi penalizat de I.T.M. și, implicit, evitați să fiți și voi penalizați ulterior. De asemenea, trebuie știut că se consideră accident de muncă nu doar incidentul petrecut în sediul firmei sau în fabrica în care lucrați, ci și accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator şi invers, cum spune Codul Muncii. De aceea se declară traseul de la lucru până acasă la semnarea contractului de angajare. Dacă plecați de la un job la altul și pățiți ceva pe drum, iar locul accidentului nu se află pe ruta declarată, acest incident nu se va mai considera accident de muncă", explică Gabriel Chicioreanu. Așadar este bine să anunțați ambii angajatori că aveți un al doilea job, mai ales dacă relațiile cu șefii și colegii de serviciu sunt ok. Dacă prestați activități part time care vă ocupă foarte puțin timp și lucrați de acasă, nu este necesară înștiințarea superiorilor.
Idei pentru un loc de muncă part time
Plaja celui de-al doilea loc de muncă se poate întinde pe mai multe domenii de activitate. Cei mai mulți români care își iau un al doilea job lucrează în comerț (casieri, lucrători comerciali, agenți de vânzari), IT (programatori, specialiști SEO, web designeri), contabilitate (evidență primară, arhivare documente contabile), consultanţă (în psihologie, HR, ba chiar astrologie sau numerologie), PR sau marketing (ex. creearea de campanii de promovare online pentru diverse produse și/sau servicii). În timpul pandemiei „au explodat" joburile part time în domeniul transportului, în special ride-sharingul și livrările.
Iată câteva exemple concrete de joburi part time pe care le poți găsi pe Anuntul.ro:
- Secretară în cadrul unui cabinet notarial 6 ore pe zi. Te ocupi de traduceri, apostile și alte documente și ai un salariu lunar de 1.500 de lei;
- Încărcător-descărcător la o firmă de curierat. Lucrezi 4 ore după-amiază și câștigi 1.000 de lei pe lună;
- Antrenor aerobic 2 ore seara, după ora 18:00. Poți câștiga 250 de euro pe lună;
- Operator introducere date magazin online. Monitorizezi magazinul online, adaugi produsele și descrierea lor, prelucrezi fotografiile etc. Avantajul este că poți lucra de acasă;
- Agent de curățenie între 2 și 4 ore pe zi la asociații de proprietari, în birouri, clinici sau centre comerciale. Poți câștiga până la 1.200 de lei pe lună;
- Casier sau lucrător comercial exclusiv în weekend într-un supermarket din apropierea locuinței;
- Spălător de vase și agent de curățenie în restaurant, de luni până vineri, câte 5 ore pe zi, dimineața. Câștigi 1.300 de lei;
- Participant la proiecte plătite de testare a unor produse cosmetice sub îndrumarea unui medic dermatolog;
- Livrator sau șofer ride-sharing în timpul liber. Aceste joburi sunt atractive, pentru că sunt bine plătite (de la 4.000 de lei pe lună în sus), însă trebuie să fii o persoană bine organizată. Angajatorii sunt foarte riguroși, iar reclamațiile din partea mai multor clienți cărora, de exemplu, le-ai livrat târziu mâncarea pot pune compania într-o lumină proastă și atrag penalizarea sau chiar concedierea ta.
- Ajutor de instalator sau electrician. Poți munci în funcție de timpul tău liber, sâmbăta sau duminica, ești plătit la lucrare și capeți și experiență.
Găsirea și păstrarea unui al doilea loc de muncă reprezintă o provocare. Înainte de porni la drum, ascultați și sfaturile persoanelor care dețin un al doilea, al treilea sau al cincilea serviciu. Să recapitulăm: nu vă aruncați la mai mult decât puteți duce fizic și psihic și odihniți-vă suficient pentru a nu ajunge la epuizare. Nu faceți compromisuri: dacă tot vă rupeți din propriul timp liber pentru a lucra suplimentar, nu ezitați să căutați locuri de muncă mai bine plătite sau unde puteți evolua profesional. Și, cel mai important, nu renunțați la viața personală, la timpul petrecut cu familia, la vacanțe, la ieșirile cu prietenii în favoarea serviciului. Altfel o să constatați că a trecut viața pe lângă voi și... ce-ați rezolvat?
Foto: gettyimages.com
37.759 vizualizari Autor Raluca Cincu 26.01.2022