Apartament în oraș sau casă în suburbie?

Plusuri și minusuri ale traiului la bloc, în oraș, versus viața la țară; Sfaturi pentru alegerea unei locuințe potrivite pentru interesele familiei; Beneficiile și nu prea ale vieții la curte

Acum că tot a stagnat piața imobiliară și se prefigurează o scădere a prețurilor în 2024, poate vă gândiți la achiziția unei case în suburbie, că tot e visul oricărui român cu ceva bani să se mute din oraș. E drept că piața imobiliară a stagnat în 2023, din cauza dobânzilor mari care au dus la scăderea numărului de credite și îngreunarea procesului de creditare, iar din 2024 îi mai dă și guvernul un brânci cu TVA-ul majorat la locuințe. Dar, bucuroși le-om duce toate, iar dacă aveți deja ceva bani la ciorap și căutați bine prin anunțurile de case la curte, s-ar putea să găsiți un loc cu verdeață și liniște în care să vă mutați. Și nu e vorba de cimitir ;)

Înainte de asta, însă, iată o comparație cu plusuri și minusuri între cele două forme de locuire și câteva sfaturi utile pentru cei care văd viața la țară doar prin ochelarii roz ai escapadelor făcute prin vacanțe sau la grătare. Analiza pe care trebuie s-o faceți înainte de a lua o decizie trebuie să aibă următoarele puncte cheie:

undefined

1. Stilul de viață

Înainte de orice calcul sau căutare trebuie să vă faceți o analiză a stilului propriu de viață. Sunteți păsări de noapte, vă place atmosfera de club, viața vibrantă de oraș sau liniștea și pustietatea rurală? Sunteți comozi, preferați să comandați mâncare, să frecventați restaurantele sau vă place să vă murdăriți în bucătăria proprie? Vă pricepeți măcar să bateți un cui, să meșteriți câte ceva prin casă sau plângeți pe Internet că nu se mai găsesc meseriași ca pe vremuri? Desigur că nevoia te învață și-ți schimbă viața radical, dar nu este un proces prin care oamenii vor să treacă de bunăvoie.

De asemenea, dacă sunteți o familie cu copii trebuie să luați în calcul nevoile acestora: drumul până la școală, cursuri extra-școlare și toate lucrurile colaterale. Există școli și grădinițe și la țară, dar dacă vreți să le oferiți odraslelor și alte oportunități care se găsesc mai ales la oraș (viață culturală și sportivă în special) asta trebuie calculat.

Răspunsurile la aceste întrebări vă vor ajuta să decideți dacă sunteți oameni de oraș sau nu neapărat. Viața la țară (la noi în țară) presupune absența tuturor acestor beneficii și neajunsuri în același timp: nu sunt restaurante, cluburi, hypermarket-uri, dar nici aglomerația și zarva cauzate de ele; la țară apa, gazul, căldura nu vin de undeva centralizat, pe țeavă, uneori nu vin deloc ci necesită de multe ori amenajări costisitoare sau se opresc când ți-e lumea mai dragă – de exemplu pe viscol. Apoi, prin curte e întotdeauna ceva de făcut, de aceea e nevoie și de forță fizică, și de îndemânare.

2. Distanța

Dacă răspunsul e tot neclar până aici, luați în calcul și distanța dintre locul de muncă și locul în care ați găsit casa. Dacă nu munciți online, de acasă, trebuie să vă gândiți ce presupune o naveta zilnică sau chiar și numai câteva zile pe săptămână (dacă sunt și copii de dus la școală acolo e chiar mai mult decât naveta zilnică). Sunt de luat în calcul:

  • starea infrastructurii care leagă satul de oraș,
  • timpul necesar navetei,
  • costul benzinei/motorinei sau al transportului în comun (dacă există) și
  • întreținerea mașinii personale fără de care totuși nu prea se poate trăi la țară.

În localitățile din Ilfov, de exemplu, rețeaua de transport în comun e destul de bine dezvoltată, așa că s-ar putea să nu fie chiar atât de scumpă naveta. Iar la cât de aglomerat e oricum Bucureștiul, o navetă de o oră (pe sens) din suburbie până la locul de muncă din oraș poate fi chiar mai puțin decât drumul dintr-un cartier în altul al Capitalei.

3. Prețul

La prețul casei se vor adăuga așadar și toate aceste costuri colaterale cu naveta, dar nu numai. S-ar putea să fiți atrași initial de prețul mai accesibil al casei în sine – în județele limitrofe Capitalei se găsesc case bătrânești și nu numai, cu teren generos în jur, cu prețuri pornind de la 35-40.000 de euro. La banii ăștia abia dacă mai găsești o garsonieră în oraș. Dar ăsta e prețul de pornire, căci de regulă într-o casă la curte e nevoie să bagi destui bani ca s-o transformi într-un cămin așa cum ți-l dorești.

Da, chiar dacă luați o casă la cheie, tot veți avea surprize atunci când o veți locui zi de zi și vor începe să apară, rând pe rând, viciile ascunse ale construcției.

undefined

4. Întreținerea

Și așa ajungem la întreținerea propriu-zisă a unei case.

La bloc lucrurile sunt relativ simple: plătești costurile comune ale clădirii și suporți bunele și relele traiului în comun. Categoric un bloc e mai eficient din punct de vedere al încălzirii, nu are nevoie așa des de reparații exterioare, iar atunci când se întâmplă se suportă din fondul asociației. Într-un apartament nu ai chiar atât de multe de meșterit decât dacă chiar îți place să te afli în treabă. Și securitatea casei e mai ușor de asigurat la bloc decât la curte.

La o casă individuală – casă pe pământ cum se numește în termeni populari – întreținerea va fi mai costisitoare decât la bloc, dar nu neapărat în sens financiar. În funcție de zona în care veți găsi casa și de utilitățile existente acolo – de exemplu dacă casa este pasivă sau foarte bine izolată și încălzirea se face eficient - e posibil ca costurile de încălzire să fie chiar mai mici decât la bloc, unde termoficarea centralizată este doar teoretic eficientă, în practică se bazează pe un sistem vechi, prost întreținut, cu pierderi și costuri mari. Dar nu e vorba numai despre încălzire.

Dincolo de costurile cu utilitățile (apă, gaze, electricitate) viața la țară presupune costuri neașteptate cu accesoriile care la bloc nu sunt necesare sau griji suplimentare pe care ți le faci trăind pe cont propriu:

  • pompa de apă (dacă nu aveți apă curentă, ci puț propriu),
  • cu hidroforul,
  • cu centrala termică și cu combustibilul necesar pentru încălzire (lemne, gaz, curent),
  • cu fosa septică (dacă nu aveți canalizare),
  • cu deszăpezirea în jurul casei și până la drum cel puțin (nu dă nimeni zăpada pentru tine, ca la oraș),
  • cu întreținerea acoperișului, a gardului, a acareturilor din curte și nu în ultimul rând
  • cu întreținerea grădinii.

Toate aceste detalii ale vieții la țară, de a căror existență ești complet neștiutor când locuiești la oraș, ocupă mult spațiu și timp din viața unui om care trăiește cam pe cont propriu într-un sat în care autoritățile se manifestă doar prin perceperea de impozite și taxe. Și nu merge să ignori aceste detalii, căci neglijate ele se răzbună exact atunci când nu te aștepți, de exemplu noaptea sau în toiul unui anotimp nefavorabil :)

Întreținerea unei case la țară necesită și eforturi mari, timp și disponibilitate pe care nu mulți le avem. De aceea satele sunt pline de case în paragină. Fie pentru că stăpânii lor au murit sau s-au mutat în altă parte, fie pentru că nu e la îndemâna oricui să țină în bună stare o casă la curte, care se deteriorează mult mai rapid decât un apartament la bloc.

undefined

Beneficii și nu prea ale traiului la țară:

  • liniște, zumzet de albine, ciripit de păsărele, vântul… – cel puțin până când își cumpără vecinul boxa cu muzică și o folosește la maxim. Sau dacă aveți somnul fin și auziți toți câinii care latră noaptea la lună;
  • ai curtea ta, poți să faci grădinărit, să-ți cultivi roșiile și castraveții, să te relaxezi la iarbă verde fără să pleci prea departe de casă – până când te lasă spatele și constați că nu mai faci față ritmului în care cresc bălăriile sau că nu crește iarba dacă nu o uzi, căci trăim într-o zonă secetoasă;
  • aer curat, miros de flori și armonie – dacă vecinii nu își ard gunoaiele din curte, pentru că nu au auzit că e interzis sau că poluează și nici nu prea le pasă, căci de fapt nu-i amendează nimeni (vezi ce am zis de autorități mai sus);
  • nu te stresează vecinii ca la bloc cu bormașina – dar numai dacă ai curtea suficient de mare ca să nu-i auzi/vezi pe vecinii din alte curți când petrec, dau foc la diverse sau pornesc drujba sau tractorul dimineața devreme;

Desigur, se pot enunța beneficii similare ale statului la bloc, căci frumusețea stă în ochiul privitorului și de fapt totul se reduce la niște opțiuni personale. De aceea, înainte de a purcede la căutarea unei case, faceți-vă această analiză de familie și vedeți care dintre variante vi se potrivește cel mai bine. Apoi, pe parcursul vieții oricum gusturile se mai schimbă, și niciun loc nu e bătut în cuie, puteți să vă retrageți la țară mai târziu, când nu veți mai fi atât de atrași de vibrația orașului, sau niciodată.

Închiriați ceva în zonă înainte de a cumpăra

Un sfat bun de urmat atunci când vreți să cumpărați o casă este acela de a locui câtva timp în zonă, cu chirie, ca să vă faceți o idee dacă vă simțiți bine acolo sau e ceva ce nu vă priește. Apoi căutați și o proprietate, dacă sunteți convinși că acolo e de voi. În cazul vieții la țară, există varianta cumpărării unui teren pe care să puneți o rulotă sau un tiny house și să trăiți acolo ocazional, până când vă decideți să faceți casa. Asta are, însă și dezavantajul că nu veți afla cum e viața acolo cu adevărat, de exemplu iarna, căci rulota e prin excelență o locuință de vară. Apoi veți avea de înfruntat toată birocrația și complicația construirii unei case în regie proprie, care e probabil cel mai stresant lucru din viața unui om.

Nu la fel de stresantă este, însă, achiziția unei locuințe gata făcute. Și aici e o listă de verificat la structură și calitatea construcției, dar s-ar putea să dureze mai puțin decât construcția în sine.

Indiferent ce decizie luați, găsiți pe Anunțul Telefonic oferte pentru toate gusturile și buzunarele.

1.114 vizualizari Autor D.B. 29.11.2023
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.